Directiva privind Raportarea de Sustenabilitate Corporativă (CSRD), care impune coorporațiilor să raporteze informații mai detaliate despre aspectele de sustenabilitate, va ”forța” invariabil toate firmele mici și mijlocii să ia măsuri pentru alinierea la procesul de tranziție verde, pentru a putea face parte mai departe din lanțul economic. Adaptarea voluntară la cerințele privind aspectele ESG, fără a aștepta momentul în care aceste cerințe vor fi obligatorii prin reglementări, este o oportunitate, a subliniat Iuliana Tiba, Director Mediu Social și Finanțare Impact Pozitiv, BRD Groupe Société Générale, în cadrul conferinței ”Forumul Finanțării Verzi”, organizată de publicațiile BankingNews și GreenCommunity.
”Cred că în ultima perioadă se vede o evoluție în ceea ce privește dialogul și angajamentul pe aspectele de sustenabilitate pe diferite segmente de clienți. Încercăm să contribuim nu numai la pregătirea companiilor la cerințele reglementare, pentru că știm că CSRD-ul va coborâ ștacheta cumva și la nivelul companiilor mai mici, dar să și arătăm această față a monedei care reprezintă oportunitatea.Într-un fel purtăm o discuție cu un client care are deja o strategie de sustenabilitate bine conturată, făcută publică, are obligații de transparență cu privire la aspectele ce țin de sustenabilitate și altfel se poartă discuția cu un client IMM. Ne dorim să participăm la acest proiect de creștere a sensibilizării și a gradului de conștientizare cu privire la aspectele de ESG”, a explicat Iuliana Tiba.
BRD s-a implicat în procesul de tranziție verde din anul 2019, pornind de la angajamentele asumate voluntar de grupul din care face parte cu privire la însoțirea clienților în această tranziție către o economie bazată pe neutralitate climatică. ”Practic, am început cu partea de analiză a riscurilor, ne-am uitat la acea față a monedei care ține de încercarea de a vedea ce potențial impact ar putea să aibă o companie din această perspectivă asupra deciziilor noastre de creditare. Din această analiză am extras și oportunitățile, identificând tranzacții de finanțare sustenabilă, dedicate unor scopuri ce vizează aspecte de mediu sau sociale”, a menționat directorul BRD Groupe Société Générale.
În opinia sa, atunci când își construiesc strategiile de business, companiile, indiferent de dimensiune, ar trebui să aibă în vedere și aspectele ESG, iar viziunea să fie pe termen mediu și lung. ”Știm că suntem obișnuiți să așteptăm rezultate pe termen scurt și cumva recompensele să fie în linie cu rezultatele pe termen scurt, dar cred că este foarte important ca aceste strategii de business să vizeze orizonturi din ce în ce mai îndelungate”, a mai precizat Iuliana Tiba.
Domnia sa este de părere că, dacă abordează partea de sustenabilitate, companiile trebuie să încerce să se raporteze la niște standarde internaționale deja recunoscute și să-și alinieze strategia prin asumarea unor obiective de dezvoltare durabilă. De asemenea, este important ca firmele să investeasccă în zona de resurse umane, dar nu numai prin includerea unui departament cu funcții dedicate pentru sustenabilitate, ci, foarte important, prin diseminarea acestei viziuni la nivelul întregii organizații.
Iuliana Tiba a vorbit și despre importanța comunicării active, prin participarea la diverse programe de împărtășire de bune practici sau de conștientizare în privința aspectelor pe care le vizează o dezvoltare durabilă. Invariabil, asumarea practicilor de sustenabilitate înseamnă și măsurarea impactului, adică să fie ce impact are o investiție, cu cât se reduc emisiile, cum se diminuează consumul de energie, resursele de apă sau alte resurse naturale importante.
”Este o oportunitate ca firmele care în acest moment nu sunt obligate să raporteze, să adopte de o manieră voluntară, chiar și simplificat, măsuri de transparentizare cu privire la acțiunile activității lor asupra mediului”, a conchis Iuliana Tiba.
Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Florin Dragu (Banca Națională a României), Nicu Ștefănuță (europarlamentar verde român, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și Vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European), Laura Petrescu (Avocat fondator GreenLaw și Ambasador European al Pactului pentru Climă), Crymhylde Galos (Banca Transilvania), Iuliana Tiba (BRD Groupe Société Générale), Cătălin Cepișcă (Raiffeisen Bank), Ana Maria Balan (Garanti BBVA) și Ștefan Manole (ProCredit Bank) au fost speakerii evenimentului.