Au trecut cele sase luni de „pasuire” pentru banci. Tonul bancilor este readus la suprafata de seful comunitatii bancare din Romania care spune ca nimeni nu isi doreste sa fie mentinute clauze abuzive in contractele de credit, potrivit Economica.net. Bancherii nu vor, insa, ca acestea sa fie eliminate din toate contractele la decizia unei instante inferioare, asa cum prevede legea 193/2000 de 1 iulie, ci doar de catre inalta Curte de Casatie si Justitie. Acest lucru nu este nou, bancherul a sustinut inca de la inceput acest demers, probabil fiind parerea unanima din banci.
„Comunitatea bancara nu doreste mentinerea clauzelor abuzive in contractele de credit. Nu consideram ca o banca sau mai multe pot face ce doresc cu aceste clauze. Ceea ce nu dorim e ca, odata depistata o astfel de clauza, aceasta sa fie declarata ca atare in toate contractele acelei banci de catre o instanta inferioara. Vrem ca acest drept sa il aiba o instanta superiora, o curte suprema. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar trebuie ca decizia sa fie luat de instantele superioare”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si directorul executiv al CEC Bank, Radu Ghetea, cu ocazia prezentarii rezulatelor anuale.
Ghetea adauga ca bancile au trimis datele solicitate de BNR, dar ca ARB nu are acces la ele, din moment ce conducerea asociatiei ar putea fi pusa intr-o situatie de incompatibilitate, avand in vedere ca nu toate bancile sunt reprezentate in Consiliul director.
Se apropie termenul de implementare a legii insa nici BNR si nici ARB nu a facut un studiu. Mai mult, din aceasta declaratie, rezulta ca BNR a stiut de interesele ascunse ale bancilor si le-a acceptat. Oficial
„Comunitatea bancara a solicitat BNR sa facă un studiu privind clauzele abuzive la nivelul sistemului bancar, cu date de la fiecare bancă, urmand ca banca centrala sa inainteze concluziile studiului la Parlament. Nu noi am facut acel studiu, pentru ca nu aveam cum. Ar fi existat un conflict de interese in ARB. Cei din consiliul ARB ar fi putut vedea ce se intampla cu banci precum Volksbank sau UniCredit, banci care nu sunt reprezentate (…) Am inteles ca toate datele au ajuns la BNR. Nu stiu cand va fi prezentat studiul respectiv, daca vor fi prezentate toate datele”, a adaugat Ghetea.
Declaratia lui Ghetea vine in contextul in care de la 1 iulie ar trebui sa intre in vigoare doua noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele dintre consumatori si profesionisti. Noile prevederi ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, daca Tribunalul si apoi Curtea de Apel constata existenta acestora, la initiativa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau a unei asociatii de profil.