Platforma www.Ghiseul.ro, proiect derulat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), a raportat în primul trimestru din acest an creșteri substanțiale în ceea ce privește numărul de utilizatori (+ 260%), numărul de tranzacții efectuate (+ 215%) și valoarea plăților (+ 258%), față de perioada similară din 2016.
”Cifrele ne arată că proiectul merge foarte bine, rata de adopție este din ce în ce mai mare, iar românii au tot mai multă încredere în platforma Ghiseul.ro. În aceste condiții, nu ne rămâne decât să continuăm dezvoltarea acestui proiect. Pot spune că, dacă ratele actuale de creștere se mențin, sunt șanse mari ca, la finalul anului 2018, platforma Ghiseul.ro să ajungă la 500.000 de utilizatori, față de cei aproape 225.000 câți numără în prezent”, a precizat George Anghel, Directorul Executiv al Asociației de Plăți Electronice din România, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței ”EU plătesc cu cardul”, organizată de BankingNews.
Perioadă |
Număr utilizatori noi |
Număr tranzacții |
Valoare tranzacții (lei) |
Ianuarie – Martie 2016 |
29.900 |
70.524 |
19.755.736 |
Ianuarie – Martie 2017 |
78.161 |
144.009 |
46.931.375 |
Evoluție |
260,00% |
215,00% |
258,00% |
În opinia sa, trendul de creștere abruptă din 2017 a fost impulsionat de modulul de credențiale online și de intrarea ANAF în sistem. Pentru perioada următoare, focusul APERO vizează realizarea accesului persoanelor juridice la sistemul de plată online a impozitelor și taxelor și deschiderea Ghiseul.ro către platformele de Internet Banking ale băncilor. ”Avem deja o experiență cu platforma Etax.ro, care este o replică identică a Ghiseul.ro și care funcționează sub forma unui proiect pilot pentru contribuabilii persoane juridice din Sectorul 3 din București. Potrivit evaluărilor activității Etax.ro, valoarea medie a tranzacțiilor realizate de persoanele juridice se ridică la 1.500 de lei, față de 250 de lei cât este la persoane fizice. Aceste cifre ne arată potențialul fantastic de creștere pe care îl poate avea proiectul Ghiseul.ro prin integrarea tranzacțiilor efectuate de companii”, a subliniat George Anghel.
***
Asociația de Plăți Electronice din România și-a menținut angajamentul pe care l-a asumat în direcția dezvoltării permanente a platformei Ghiseul.ro. În acest sens, parteneriatul încheiat cu Agenția pentru Agenda Digitală a României a fost prelungit pe perioadă nedeterminată, asigurându-se astfel un semnal de stabilitate și o garanție pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului. APERO continuă să finanțeze din resurse proprii mentenanța și dezvoltarea platformei Ghiseul.ro, la nivelul Asociației existând un buget predefinit care este dedicat exclusiv proiectului.
Despre AADR
Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) este instituția publică de specialitate a Administrației Publice Centrale, în subordinea Guvernului și coordonarea Prim-Ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, care are rolul de a opera sisteme informatice la nivel național destinate guvernării electronice. Prin activitățile pe care le derulează și proiectele pe care le are în administrare, AADR se dorește a fi punctul central de acces al cetățenilor la informații și servicii de e-guvernare. În această calitate, AADR gestionează și operează sisteme de importanță majoră pentru România precum: Ghiseul.ro (Sistemul Național Electronic de Plată Online), E-guvernare (Sistemul de Guvernare Electronică), S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), S.I.A.E. (Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi) și P.C.U. (Punctul de Contact Unic). În calitate de administrator al sistemelor mai sus enumerate, AADR este instituția care inițiază propuneri legislative menite să asigure cadrul propice dezvoltării serviciilor de guvernare electronică în România. De asemenea, AADR acționează, direct sau prin parteneriatele pe care le are, atât în mediul public cât și în mediul privat, pentru crearea infrastructurii digitale naționale și interoperabilitatea sistemelor existente. În implemetarea obligațiilor legate de Agenda Digitală ce ii revin României ca parte a mecanismului european, Agenția pentru Agenda Digitală a României are un rol central, fiind responsabilul principal pentru obiectivele asumate în fața organismelor europene.
Despre APERO
Asociația de Plăți Electronice din România (APERO) este persoana juridică fără scop patrimonial, nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, al cărei scop este promovarea și dezvoltarea plăților electronice în România. În materializarea scopului său, Asociația acționează în permanență pentru îmbunătățirea dialogului între mediul public și mediul privat, fiind prezentă prin reprezentanții săi statutari în procesul elaborarii și promovării de propuneri legislative destinate încurajării folosirii soluțiior de plată electronică în economia României. În egală măsură, APERO își propune să faciliteze relațiile dintre membrii săi prin inițiative de natură să consolideze încrederea reciprocă și să stimuleze relațiile de business. Proiectele inițiate, susținute și promovate de Asociație sunt proiecte strategice cu impact extins asupra industriei plăților electronice, pe care membrii le administrează prin punerea în comun a resurselor de care dispun. APERO acționează ca un for deschis permanent dezbaterilor și întâlnirilor pe subiecte relevante pentru industria plăților fără numerar, reunind în prezent 30 de membri ce provin din rândul instituțiilor financiar- bancare, organizațiilor internaționale de plată, procesatorilor și integratorilor de sisteme de plăți, furnizorilor de infrastructură, producătorilor de software și altor servicii legate de plățile electronice. Asociația este deschisă tuturor persoanelor juridice din România și din străinătate, ce își desfășoară activitatea în legătură directă sau indirectă cu industria plăților fără numerar, în condițiile acceptării și conformării prevederilor din actele sale constitutive.