Granit Bank din Ungaria își anunță prezența pe piața românească unde va oferi servicii bancare digitale transfrontaliere, începând cu trimestrul trei al anului 2024, potrivit unui comunicat de presă.
Granit Bank va oferi clienților conturi în lei și valută printr-o aplicație în limba română, maghiară și engleză. Lansarea serviciilor din România marchează începutul expansiunii Granit Bank în străinătate.
Potrivit surselor BankingNews, lansarea va avea loc în prima parte a lunii septembrie
Prin aplicația trilingvă dezvoltată pentru piața din România, clienții își vor putea deschide conturi în lei și în valută cu un selfie, la un curs favorabil.
Presa din Ungaria precizează că Gránit Bank a primit acordul atât de la Banca Națională a Ungariei, cât și de la Banca Națională a României.
Évá Hegedüs: Aducem servicii inovatoare, flexibile, la costuri competitive
„Grupul Gránit Bank a crescut continuu în ultimii ani, iar acum a venit vremea unei lansări în străinătate ca furnizor de servicii transfrontaliere. Toate acestea sunt posibile cu ajutorul aplicației de digital banking, ce aduce servicii inovatoare, flexibile, la costuri competitive”, declară Évá Hegedüs, președintele și CEO-ul băncii.
Gránit Bank și-a planificat să se adreseze clienților de retail deschiși să utilizeze serviciile digitale în România și vor lansa, în curând, o ofertă și o campanie promoțională specială, spun oficialii băncii.
Conform unui sondaj realizat de bancă, clienții care aleg Gránit Bank apreciază funcțiile de mobile banking moderne și ușor de utilizat, inovațiile care concurează cu soluțiile fintech și costurile competitive.
Povestea Granit Bank
Pe 7 mai 2010 a Gránit Bank, fondată și deținută de antreprenorul Sándor Demján, primea autorizația Autorității Maghiare de Supraveghere Financiară (PSZÁF) și își începea activitatea. Chiar de la început, banca a ales să adopte strategia digitală, deservindu-și clienții fără o rețea de sucursale. Din 20 iunie 2013 până la începutul lui 2018, statul maghiar a fost acționar minoritar. În noiembrie 2020, Széchenyi Funds a făcut o investiție de capital de 3 miliarde HUF în bancă, astfel că statul maghiar a devenit din nou acționar minoritar.
În 2021, holdingul imobiliar ungar BDPST Zrt, deţinut de ginerele premierului Viktor Orban, achiziţiona o participaţie de 57% la Granit Bank, valoarea tranzacţiei nefiind dată publicităţii, potrivit Reuters.
În acel an, bilanţul Granit Bank totaliza aproape 700 miliarde de forinţi (2,14 miliarde de dolari), şi gestiona conturile a aproximativ 80.000 de clienţi. Astăzi, Gránit Bank are active totale de 1,4 trilioane HUF (3,56 miliarde euro)și 200.000 de titulari de conturi în Ungaria. Este a opta bancă universală din Ungaria și a încheiat anul 2023 cu un profit de 55 milione euro.
Principalele instituţii financiare din Ungaria sunt grupul local OTP Bank şi diviziile locale ale băncilor KBC Groep, Erste Group Bank, Raiffeisen, UniCredit şi Intesa SanPaolo.