Daca pana in prezent analistii se astepatu ca BNR sa relaxeze politica monetara pe termen scurt, tensiunile legate de Grecia si efectele asupra fluxurilor de capital pot determina BNR sa mentina astazi atat dobanda-cheie, cat si ratele rezervelor minime obligatorii, anticipeaza majoritatea analistilor. Decizia de astazi a BNR este una importanta, mult asteptata de bancheri si analisti.
Analistii spun ca acum cand Grecia a intrat in incapacitate de plata, BNR va mentine dobanda de 1,75% pana la finalul anului. Costul creditelor in lei va ramane pe loc
„Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul AAFBR, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 1,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de miercuri, 1 iulie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute constante pe 1 iulie”, arata asociatia, intr-un comunicat.
“Ne asteptam ca BNR sa mentina rata de dobanda de referinta la 1,75% si nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit la 8%, respectiv 14%. Aceste asteptari au la baza evolutiile recente din plan european (criza din Grecia), cu impact asupra directiei fluxurilor internationale de capital“, spune Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania.
Aceasi parere si de la ING Bank: „BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara neschimbata la 1,75% avand in vedere evenimentele recente din Grecia si incertitudinile pe termen scurt cu impact negativ asupra apetitului la risc” este de parere si Ciprian Dascalu, economistul-sef al ING Bank.
Prognoza pentru anii urmatori este incerta. Aici apar divergente mari
„Opiniile referitoare la politica monetara a BNR din 2016 sunt divergente, existand un numar mic de participanti la sondaj care estimeaza o reducere a dobanzii de politica monetara pana la 1,5% in luna decembrie 2016, dar si participanti care prognozeaza un ciclu de intarire a politicii monetare, cu un nivel al dobanzii care ar putea ajunge la 2,5% in luna decembrie a anului urmator”, mai arata AAFBR.