Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu a fost reconfirmat ieri de Parlament pentru încă un mandat de 5 ani la conducerea BNR. El se află în această funcție din 1990, cu o scurtă întrerupere de un an, în anul 2000 când a fost premier. Astfel, Mugur Isărescu este cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume.
Dar domnia sa nu este singura prezență cu experiență îndelungată din CA al BNR. Isărescu a explicat pașii și obiectivele pe care le urmărește: vrea ca Banca Națională să intre pe mâini mai tinere, dar și cu experiență.
“Este clar că asistăm la o tranziţie a conducerii politicii monetare şi macroprudenţiale din România de la generaţia mai în vârstă pe care o reprezint spre generaţii mai tinere. Procesul a început din 2019 de la fostul consiliu, continuă cu aceste propuneri şi în final cred că BNR va fi condusă de o generaţie mai tânără decât cea din prezent. O anumită continuitate este necesară, şi eu reprezint această continuitate ca şi dnul Georgescu (Florin Georgescu – prim-viceguvernator al BNR). De ce este nevoie de această continuitate? Nu este nevoie doar de experienţă, este nevoie şi de continuitate în politică.
La multe bănci centrale din lume continuitatea este prevăzută de lege, la noi nu, dar schimbările nu se fac dintr-o dată, ci se fac treptat astfel încât nu întreg Consiliul de administraţie să fie schimbat în acelaşi timp. La BNR, unde avem o prevedere simplă privind CA-ul, s-a creat această cutumă să vină şi persoane noi în CA şi să se păstreze şi un număr de persoane vechi”, a explicat Isărescu.
La audierile din legislativ, guvernatorul a susținut că BNR urmărește să asigure stabilitatea prețurilor, fără a descuraja însă creșterea economică.
„Este recunoscut că, în condiții de stabilitate relativă a prețurilor, un obiectiv de creștere rezonabil, în cazul nostru 2,5% cu o marjă de plus/minus 1%, economia se dezvoltă mai bine, sunt șanse mai mari să avem și stabilitate macroeconomică și să avem și creștere economică durabilă, sustenabilă, pe termen lung. Vom urmări, ca și în trecut, să asigurăm stabilitatea prețurilor, fără să-i periclităm stabilitatea financiară”, a mai spus Isărescu, singurul oficial care a vorbit în cadrul audierilor din parlament.
În România, până și inflația în România este mai încăpățânată
„Am constatat o reținere mai mare – inflația în România a fost mai încăpățânată. Factorii care contribuie sunt legați de creșterea veniturilor peste productivitate. Diferențialul se duce fie în deficit extern, fie în inflație mai mare, fie în amândouă. Pericolul cel mai mare este o spirală salarii-inflație”, a declarat guvernatorul.
El a spus că speră că în perioada următoarelor luni inflația se va duce spre obiectivul de 2,5%, +-1%.
Reformele sunt necesare. La fel ca schimbarea unei generații, ele se pot face doar gradual.
„Nu suntem în situația de a face un acord cu FMI, datoria este departe de 60% din PIB. Dar să facem reformă fiscală să ne creadă piețele. Nu o singură măsură, ci combinații de măsuri, există, se pot concepe, e vorba de voință politică, de o decizie care nu se poate lua în an electoral, dar noul Guvern nu cred că are încotro decât să ia o decizie. Ele nu pot să fie decât graduale, altfel va duce la recesiune”, a fost recomandarea vechiului și noului Guvernator al Băncii Naționale.