Care este interconexiunea dintre geopolitică și creanțele irecuperabile? Geopolitica, așa cum spune și cuvântul, se referă la politică. Fiind tradusă printr-un termen aproximativ de politică internațională, aceasta este influențată de factorii geografici. Creanțele irecuperabile, sau, mai exact, rău platnicii, au la bază o relație economică. Politica și economia, alături de teoria economică, de cele mai multe ori nu se complementează una pe alta, existând o interferență directă a sectorului public față de piața liberă, spune Henk Paardekooper, CEO First Bank, la o conferință organizată de The Economist.
Pe piețele eficiente, toate informațiile sunt transmise în preț, care este fundamentul modului în care piețele stabilesc prețurile. Geopolitica afectează această ipoteză economică importantă a piețelor eficiente. Riscul politic crescut duce la creșterea volatilității piețelor și acest lucru poate avea un impact negativ asupra rezultatelor la nivel macroeconomic.
Piețele și-au schimbat sensul de mișcare după invazie, iar stocurile rusești au pierdut peste 95% sau chiar mai mult din valoarea lor
Deci, atunci când intervine politica, piețele nu mai funcționează așa cum ar trebui, respectiv să apropie părțile pentru ca acestea să realoce capital în timp. Și tot așa, de nenumărate ori, s-a dovedit că piețele nu pot evalua riscul geopolitic, deoarece nesiguranțele sunt extreme, iar riscurile de coadă sunt prea ridicate.
Anul trecut, când forțele rusești s-au apropiat de granița ucraineană, serviciile de informații americane și britanice au avertizat public faptul că va avea loc o invazie. Au prezis chiar și ziua cu exactitate. Totuși, piețele nu au crezut acest lucru, deoarece au presupus că se va ajunge la o soluție politică sau diplomatică.
Îmi amintesc chiar și despre un articol apărut la finalul lunii ianuarie în cel mai mare ziar financiar din lume, care ne sfătuia să investim în stocurile companiilor rusești. Deoarece era improbabil ca o invazie să aibă loc și că o soluție va putea fi găsită, stocurile rusești erau evaluate la un preț foarte atractiv.
Piețele nu au evaluat ceea ce, știm acum, ar fi trebuit evaluat. O eroare incredibilă, și, trebuie să vă spun, mă tem că astfel de eroare se va întâmpla din nou. În final, așa cum știm, piețele și-au schimbat sensul de mișcare după invazie, iar stocurile rusești au pierdut peste 95% sau chiar mai mult din valoarea lor în decursul a câtorva zile.
Războiul schimbă totul: colatilitatea crește, primele de risc cresc, ratele dobânzii cresc
Războiul schimbă totul, iar piețele financiare nu sunt capabile să evalueze acest lucru. Volatilitatea crește, primele de risc cresc, ratele dobânzii cresc. Astfel, se ajunge la o încetinire a creșterii economice, ceea ce atrage formarea de creanțe, denumite creanțe irecuperabile. Cu cât aceste creanțe irecuperabile sunt mai multe, cu atât mai mult acestea vor dăuna creșterii economice.
În concluzie, riscul geopolitic crescut, precum războiul rus, va duce la creșterea nivelelor de creanțe irecuperabile, și, ca atare, creșterea economică va fi afectată în mod negativ. Există o relație clară între cauză și efect.
Iar criza umanitară rezultată, problemele privind hrana și securitate energetică, barierele comerciale, sancțiunile, de fapt tot ceea ce limitează fluxul liber de oameni, resurse, produse, servicii și capital, totul va conduce la creșterea volatilității, la diminuarea creșterii economice și va avea același efect asupra probabilității mai mari ca aceste creanțe să se transforme în creanțe irecuperabile.
Alături de dorința de a plăti, ar trebui să existe și posibilitatea de a plăti
Pentru a colecta creanțele irecuperabile, e nevoie de un plan, o perspectivă și o strategie. Și atât debitorul, cât și creditorul, vor trebui să fie de acord cu această perspectivă, pentru a putea rezolva problema și a scăpa de creanțele irecuperabile. Alături de dorința de a plăti, ar trebui să existe și posibilitatea de a plăti. Iar geopolitica joacă un rol cu adevărat important în crearea unui mediu pentru un proces sustenabil de colectare a datoriilor, a mai spus șeful First Bank, Henk Paardekooper.