Banca Nationala a Romaniei detine o rezerva de bani tipariti echivalenta cu „cateva zeci de procente bune” din masa monetara, necesara pentru momente de panica bancara precum cele din anii ’90-2000 a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „O panica bancara se trateaza cu munti de bani vizibili. O panica irationala, moment pe care l-am trait de cateva ori, ultima data in 2000, si niciodata n-a fost tratat cu sfaturi. La ghiseu, daca ai cumva neinspiratia sa tii o teorie monetarista, sporesti panica, retragerile sunt si mai mari (…) BNR, sa stiti ca are o rezerva de bani tipariti, substantiala, cateva zeci de procente bune din masa monetara. Este un stoc de rezerva indispensabil”, a spus Isarescu, la un seminar privind relatia dintre masa monetara si inflatie.
Isarescu a insistat ca trebuie promovat in public un discurs mai putin simplist privind rolul BNR in evolutia masei monetare si relatia masa monetara – inflatie, aratand ca de cele mai multe ori majorarea preturilor nu a avut o legatura directa cu evolutia masei monetare.”in fiecare decembrie din 1990 incoace, masa monetara creste in termeni reali cu 8-10%. De ce? Pentru ca in decembrie se fac cadouri. Orice bancher va spune ca acest lucru este adevarat (…) Daca omul scoate banii si vrea sa plateasca cash”, a mai spu seful bancii centrale.
Guvernatorul BNR nu a specificat indicatorul de masa monetara la care se refera (M1, M2 sau M3), precizand ca nu doreste sa furnizeze o cifra privind rezerva de bani.
Potrivit datelor BNR, masa monetara in sens restrans M1 (numerar in circulatie si depozite overnight) era la finele lunii ianuarie de 86,5 miliarde de lei, masa monetara intermediara M2 ( M1 plus depozite cu durata initiala de pana la doi ani) totaliza 212,4 miliarde de lei, iar masa monetara in sens larg M3 (M2 si alte instrumente financiare) insuma 216,66 miliarde de lei.
Masa monetara in sens larg a crescut cu 0,2% (-0,1% in termeni reali) fata de luna decembrie si cu 8,8% (5,9% in termeni reali) comparativ cu luna ianuarie a anului trecut.