Situația financiară a băncilor s-a întărit, pe mai toți indicatorii; stimulii fiscali se vor diminua, iar modulul creșterii economice poate fi preluat de creditare, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, în cadrul Forumului Pieței Financiare, ”Viziunea 2020”, eveniment organizat de Asociația Română a Băncilor, astăzi.
„În cariera cam lungă pe care o am în această poziție nu am văzut niciodată o situație macroeconomică mai bună, dar nu am văzut nici riscuri mai mari. Trebuie să continuăm să ne asumăm riscuri, în condiții de prudență mare”, a mai spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a menționat că se poate gândi o reluare a creșterii economice care să se bazeze mai mult de motorul creditării, mai ales că toate elementele care țin de stabilitarea sistemului bancar susțin acest demers.
„Băncile nu pot să lucreze în afara credibilității, și este nevoie să vă recâștigați credibilitarea după acești câțiva ani în care pe drept, pe nedrept, ea s-a erodat.
Depășirea crizei în România s-a făcut fără ca vreo bancă să apeleze la ajutoare fiscale – nu sunt multe țări in Europa în care s-a întâmplat aceste lucru. În ciuda acestui adevăr, auzim cum au fost ajutate băncile din România. Băncile trebuie să iasă din această muțenie, care dă senzația de vinovăție. În România, numai acționarii au majorat capitalul. Nu numai baza de capital este mare, dar și lichiditatea”, a mai spus Isărescu.
Acesta a reamintit că băncile și-au curățit portofoliile de credite neperformante, iar acum ponderea acestora este sub 10%.
Guvernatorul BNR a atras atenția că băncile trebuie să recâștige încrederea clienților.
Pe de altă parte, expansiunea creditului în condiții de prudență este extrem de grea, a recunoscut guvernatorul. Acesta a mai spus că băncile trebuie să „iasă din capcana litigiilor cu clienții. Noile norme europene par să fie conflictual, dar tind spre un singur lucru: băncile trebuie să se apropie de clienți”.
Sorin Grindeanu: Ar fi timpul ca în fiecare comună să existe un bancomat
„Sistemul bancar trebuie să explice mai bine instrumentele și avantajele acolo unde intermedierea financiară este redusă. România rurală este puțin atractivă financiar și pot înțelege acest lucru, dar poate că a venit timpul ca pe lângă biserică și școală să existe și un bancomat în fiecare comună. Vă cer să vă gândiți la potențialul uriaș al zonei rurale care adună jumătate din populația României”, a spus premierul Sorin Grindeanu în cadrul aceluiași seminar.
În cadrul intervenției, premierul a menționat că procesul de digitalizare trebuie să continue, iar la nivel guvernamental s-a creat un grup de lucru care să se ocupe de agenda digitală și de identificarea parcurusului optim pentru a realiza agenda digitală.