Camera Deputaţilor a adoptat in 25 octombrie reexaminarea la legea cashback. Aceasta obliga comercianţii să elibereze clienţilor, la cerere, numerar în valoare de cel mult 200 de lei, insa, in noua formă, această obligativitate a fost eliminată şi au fost clarificate şi alte aspecte ale legii.
Şeful statului a trimis Parlamentului în iunie, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, informează News.ro.
Ieri, legea cashback a fost promulgată de președintele Klaus Iohhanis. Deputații au decis ca acordarea de cash să reprezinte doar o posibilitate şi nu o obligație.
Noua formă a eliminat obligativitatea ca acei comercianţi care au o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro pe an să elibereze cash, la cerere, clienţilor, textul fiind modificat astfel încât eliberarea să se facă la discreţia comerciantului.
Joi, 10 noiembrie, publicația online www.BankingNews.ro organizează, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor, la Epoque Events Gallery, Hotel Epoque, a III-a ediție a conferinței ”EU plătesc cu cardul”. Evenimentul este un concept ce alcătuieste cadrul pentru inițierea unor discuții aprofundate despre perspectivele de dezvoltare ale industriei de carduri din țara noastră.
Astfel, în actuala formă, comercianţii „oferă serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei legi”. Ei trebuie să afişeze în loc vizibil un semn aparte, precum şi costurile tranzacţiilor.
Comercianții vor putea percepe de la titularul cardului o sumă de până la 1% din valoarea avansului acordat.
Băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea comercianților, în baza contract, să instaleze terminale de plată la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.
Tot ele sunt obligate să asigure infrastructura și dotările necesare în termen de maximum 90 de zile.
Ce înseamna legea cashback
Practic, comercianţii care vor accepta plata prin card bancar vor putea acorda unui client, dacă cere, bani cash până la 200 de lei, pe care îi vor recupera de pe cardul bancar al acestuia, contra unui comision maxim de 1%.
Legea vine în sprijinul celor din orașele mici sau de la țară, care nu vor mai fi nevoiți să scoată bani cash pentru plata la magazin. Legea este un sprijin important acordat magazinelor, prin creșterea rulajului financiar, consideră initiatorii legii.
„Salutăm adoptarea legii cash-back de către Parlamentul României și suntem convinși că acest proiect va contribui la creșterea fiscalizării, cu precădere în zona rurală unde nivelul economiei gri e încă foarte ridicat”, spunea la adoptare, Cosmin Vladimirescu, General Manager, Romania, Mastercard.