Viceguvernatorul Bogdan Olteanu explica intr-un interviu de ce Legea Falimentului Personal nu este in interesul debitorilor sau creditorilor. „Legea falimentului personal este o manipulare a unor lichidatori”, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, intr-un interviu acordat Agerpres. El nu crede ca aceasta lege ar putea fi in interesul debitorilor sau al creditorilor, deoarece de cele mai multe ori partile reusesc sa ajunga la solutii de compromis atunci cand este vorba de bunuri esentiale. “Riscul consta in faptul ca, probabil, cea mai mare parte a sumelor recuperate de la persoana in insolventa va fi preluata de catre lichidatori. Cei care promoveaza Legea falimentului personal nu sunt nici debitori, nici banci, sunt lichidatori. Lichidatori care nu lucreaza voluntar. Nu exista niciun lichidator care sa lucreze gratis in Romania in acest moment. in multe dintre lichidarile in zona comerciala, s-a constatat ca mai bine de jumatate din banii recuperati de la debitor se duc la lichidator pe costuri ale lichidarii, si nu la creditor. Acesta inseamna ca debitorul ramane in continuare dator creditorului, desi plateste, desi isi pierde din avere”, a declarat Olteanu.
Clauzele abuzive trebuie eliminate
Viceguvernatorul a vorbit si despre problema clauzelor abuzive din contractele de creditare, aratand ca numarul proceselor dintre banci si datornici pe aceasta tema ar putea creste in perioada urmatoare.
“Au aparut primele sentinte pe clauze considerate abuzive si acele clauze trebuie eliminate din contracte. Noi am spus de la inceput, in dezbateri, ca nu exista clauze abuzive acceptabile. Orice clauza abuziva trebuie eliminata din contract pentru simplul fapt ca este abuziva. Constatarea caracterului abuziv, conform legii, o face o instanta judecatoreasca”, spune Olteanu.
El spune ca bancile au invatat din experienta ultimilor ani iar in noile contracte de credit probabilitatea de a regasi clauze abuzive este mult mai mica. “De aceea, probabil ca numarul clauzelor abuzive identificate va creste intr-o prima instanta pe situatiile aflate in stoc dupa care se va reduce semnificativ”, explica Olteanu.
Pe de alta parte, Olteanu considera ca schimbarea legii insolventei va ajuta la consolidarea instrumentelor pre-insolventa astfel incat companiile aflate in dificultate, dar solvente, sa se poata restructura inainte de ajungerea la momentul insolventei pentru a salva afacerea.
Despre limitarea platilor in numerar, viceguvernatorul spune ca este un punct la care se va ajunge prin cultura pentru ca instrumentele electronice de plata se vor extinde si teritorial si social. “Numerarul va fi din ce in ce mai putin utilizat. Este o tendinta naturala, dar pana sa ajungem la nivelul Suediei, care este pe punctul sa elimine complet numerarul, mai avem foarte mult”, explica Olteanu.