Romania face nota discordanta. Nu e prima data. Dintre cele 27 de state membre ale UE, doar una singura nu are o lege a falimentului personal: Romania. ln esenta, legea, ceruta de troika UE-BCE-FMI, este destinata sprijinirii debitorilor supraindatorati. Prin metode non-judiciare si judiciare, se urmareste atat reducerea datoriilor pana la un nivel administrabil, cat si stergerea acestora. Sunt vizati in mod special datornicii la banci, deopotriva cei care au credite garantate, cum ar fi cele ipotecare sau imobiliare, si cei care au accesat imprumuturi negarantate si care acum nu le mai pot rambursa in totalitate, potrivit Incomemagazine.ro
In esenta, in realitatea noua scrisoare care FMI, arata ca Romania nu va implementa o astfel de lege. Inca.
Mi se pare o mare lacuna legislativa faptul ca Romania nu are legea falimentului personal, menita sa determine bancile sa-si asume niste riscuri si sa fie mai atente cu analiza de acordare a creditelor. Lipsa ei perpetueaza iresponsabilitatea la nivelul sistemului bancar”, afirma Matei Paun, Managing Partner la BAC Investment Romania. „Legea insolventei personale este un pilon al sistemului capitalist”, adauga analistul, care recunoaste ca, instruit in SUA, se afla sub influenta sistemului american.
„Dupa cum stiti, economia Statelor Unite este foarte flexibila si foarte avansata. Iar aceasta caracteristica se datoreaza si legii falimentului, care functioneaza atat la nivel individual, cat si la nivel de corporatii”, puncteaza analistul. Acesta subliniaza ca exista consecinte si pentru debitor. La fel de neplacute. „Pierderea unei case nu este ceva usor. si consumatorul are de pierdut. Devine un paria. De exemplu, in SUA, persoana declarata in faliment nu se mai poate imprumuta 10 ani, ceea ce reprezinta o problema serioasa intr-o economie care se bazeaza pe credit. Nimeni nu obliga bancile sa dea credite, asa cum nimeni nu este obligat sa ia credite.”
Dar este pregatit debitorul roman pentru o astfel de lege? Nu cumva o sa intervina hazardul moral? Experienta OUG 50 pare sa indice ca acest lucru este inevitabil.
„Depinde cui i se pune o asemenea intrebare”, raspunde Matei Paun. „Este valabila si varianta: «Sunt pregatite bancile pentru o astfel de lege?» Nici consumatorii, nici creditorii nu sunt pregatiti, dar impunerea ei ii va sili sa-si schimbe comportamentul. Si, pana la urma, aceasta este menirea legilor”, conchide Managing Partner-ul BAC Investment.
Citeste integral aici