Legea insolventei persoanelor fizice a devenit o necesitate in urma schimbarilor petrecute in Romania in ultimii ani, dar este important ca actul normativ sa fie aplicabil si accesibil debitorilor de buna credinta si sa impuna restrictii impotriva actelor frauduloase intalnite frecvent in cazul insolventei persoanelor juridice, a afirmat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la colocviul cu tema ‘Reglementarea procedurii insolventei persoanei fizice in Romania. Modele si solutii legislative’.
„Acum cativa ani, ARB isi exprima un punct de vedere foarte categoric si strict: nu credem ca legea insolventei persoanelor fizice ar trebui implementata in Romania. Nu consideram ca Romania a ajuns la un asemenea nivel incat sa se poata implementa o astfel de lege. intre timp, pozitia noastra s-a nuantat, datorita schimbarilor profunde care au avut loc in mediul economic, financiar, social si politic din Romania. in acest moment, consideram ca Legea insolventei persoanelor fizice este o necesitate, dar este nevoie ca textul final sa cuprinda o serie intreaga de lucruri pe care comunitatea bancara si alte institutii implicate, dar si reprezentantii consumatorilor sa le agreeze. Am trimis la Parlament in ultimele saptamani punctul nostru de vedere in care am facut trimitere la faptul ca legea ar trebui sa fie aplicabila si accesibila celor care sunt debitori de buna credinta”, a declarat Ghetea, potrivit Agerpres.
El a adaugat ca legislatia trebuie sa raspunda si intrebarii legate de plafonul de datorie pentru care se aplica.
Iintrebarea este: aceasta insolventa se aplica fara niciun fel de plafoane, indiferent de suma? Cineva cu credit pentru casa sau de nevoi personale este tratat la fel ca o persoana care a construit un mic bloc cu 10 apartamente? Pentru ca exista si astfel de situatii. Trebuie sa gasim o modalitate sa selectam prin lege cazurile care merita sa fie sub incidenta acestei legi’, a mai spus Ghetea, citat de Agerpres.
In plus, presedintele ARB sustine ca legea ar trebui sa prevada ca, inainte de a-si cere insolventa, debitorul sa demonstreze ca a depus toate diligentele, impreuna cu creditorul, ca sa rezolve problemele.
Potrivit acestuia, sunt si alte aspecte de clarificat, printre care se numara o precizare clara cu privire la persoana care poate cere insolventa (doar debitorul sau si creditorul), dar si situatia codebitorilor in contractele care prevad acest aspect.
In opinia lui Ghetea, este foarte important sa se gaseasca un sistem de sanctionare pentru persoanele care, in mod fraudulos, profita de prevederile legii si isi cer insolventa.
„La persoanele juridice nu am rezolvat un lucru foarte important: insolventa poate fi ceruta de actionari sau administrator sau de creditori, iar legea permite ca acel actionar sau administrator sa deschida alta firma, sa o falimenteze si pe aceea, intre timp mai trece si activele bune de pe o firma pe alta…si tot asa”, a subliniat Radu Ghetea.
Potrivit acestuia, comunitatea bancara incearca de foarte mult timp sa gaseasca o solutie prin care persoanele fizice care au fost actionari sau administratori la firme in insolventa sa fie inscrise intr-o baza de date la care creditorii sa aiba acces.
„Nu am reusit sa facem baza de date pentru ca nu putem introduce persoanele intr-o astfel de baza de date fara acordul expres al persoanei respective”, a precizat reprezentantul bancherilor.
Oficialul ARB a subliniat faptul ca in cazul persoanelor fizice exista datele disponibile la Biroul de Credit.