
Epidemia de coronavirus a “infectat” piețele financiare și perturbă grav economiile globale. De la Hong Kong până la New York și Londra, bursele s-au prăbușit, agravând amenințările legate de economiile europene.
Principalul indice al Bursei din Londra, FTSE 100, a pierdut 7.7% din valoare în ședința de luni, cea mai mare scădere zilnică din ultimul deceniu. Și astfel, la Londra s-au topit, intr-o singur zi, 130 de miliarde de lire sterline. În paralel, prețul petrolului a scăzut până la aproape 30 de dolari barilul. La noi, Bursa de la București a avut o scădere medie de șase la sută. Cursul de schimb a crescut și el ușor în raport cu euro, moneda europeană atingând o cotație de peste 4,81 lei.
Analiștii vorbesc iar despre lunea neagră, iar investitorii sunt în modul “panică pe termen scurt”. Asta după ce și prețul petrolului a cunoscut cea mai gravă cădere de la primul Război din Golf, în 1991, cu o prăbușire de 20 la sută la Londra și chiar peste 30% în Asia.
La Bursa din Milano scăderea a fost de peste 11%, cea mai mare din ultimele două decenii.
Bursa de la New York a deschis în scădere, pierzând circa 7% față de închiderea de vineri. Însa, tranzacțiile au fost întrerupte automat din cauza scăderii rapide, dar s-au reluat după câteva minute.
Lumea pare a fi în pragul unei recesiuni abrupte. Perturbarea economică provocată de coronavirus ar putea pune capăt unui deceniu impetuos pentru bursele mondiale, având în vedere că după criza financiară globală din 2008 ratele reduse ale dobânzilor și relaxarea monetară au devenit noua normalitate. Piețele de astăzi înregistrează căderi masive de până la 10%, fără precedent după 2008. Miliarde de dolari și lire sterline dispar. E Lunea Neagră. Din nou, a scris The Guardian.
Economia zonei euro se îndreptată spre prima recesiune de după criza din 2008, din cauza focarul de coronavirus ce va afecta increderea consumatorilor și afacerile din toată lumea
Economiștii de la Morgan Stanley și Berenberg se așteaptă ca produsul intern brut al zonei euro să scadă, în prima jumătate a anului, din cauza carantinei impuse de Italia și a situatiei grave din peninsulă. Berenberg prognozează că PIB-ul zonei euro o să scadă cu 0,4%, în primele trei luni ale anului și cu 0,5% în trimestrul doi.
Bancherii preconizează că economia Italiei se va contracta cu 1,2%, până la sfârșitul anului 2020. Insă, pentru prima dată, prognozele economice pentru următoarele luni vor fi „modelate de epidemia de coronavirus și nu de fundamentele economice sau modificările politicii monetare sau fiscale”.
Cele mai mari economii europene, cu „arma la picior”
Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a subliniat îngrijorarea sa, afirmând că Europa trebuie sa facă un „apel la arme” pentru a apăra economia deja slăbită. Banca Cetrală Franceză a redus perspectivele unei cresteri economice in acest trimestru – de la 0,3% la 0,1%.
Coronavirusul a perturbat lanțurile de aprovizionare ale companiilor, a forțat companiile aeriene să reducă capacitatea și i-a determinat pe cumpărătorii din unele țări să depoziteze produse alimentare esențiale.
Evaluările celor doua entități au loc pe fondul prăbusirii piețelor financiare. Acum ochii sunt îndreptați către deciziile Băncii Centrale Europene. BCE se reuneste la Frankfurt și ar putea scadă ratele dobânzilor și să intensifice achizițiile de obligațiuni, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a acționat deja sătămâna trecută și a scăzut dobânda.
„Ar trebui să lucrăm la un plan de stimulare cu măsuri fiscale, bugetare și reduceri de impozite, astfel încât, atunci când criza epidemică se va termina, să relansa mașina economică”, a mai spus Le Maire, potrivit Bloomberg.
„Toate companiile franceze care se confruntă cu dificultăți vor putea solicita amânarea taxelor sociale prin e-mail”, a detaliat Bruno Le Maire, citat de Lefigaro.
Le Maire a mai precizat că Banca de Investiții Publice va sprijini IMM-urile și companiilor mijlocii, garanțiile de împrumut vor fi majorate de la 40 la 70%.
„Această încetinire este potențial severă, dar temporară”, a declarat și guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau.
Germania, cea mai mare economie din Europa, a declarat că va aloca 12,4 miliarde de euro suplimentar (14,1 miliarde de dolari) între 2021 și 2024 și va introduce modificări care vor facilita companiile puternic afectate de virus precum Deutsche Lufthansa AG să solicite ajutor pentru compensarea salariilor, dacă sunt nevoiți să oprească temporar munca.
O problemă majoră a crizei actuale este potențialul de închidere a cererii consumatorilor dacă oamenii rămân în casă.
Luni, Morgan Stanley a redus prognoza de creștere pentru 2020 pentru zona euro la doar 0,4%, de la 0,9%. Și prognoza japonezilor de la Nomura consideră că economia Europei nu va trece de o creștere de 0,4%.
Economia nu va reuși să-și revină pe tot parcusul anului, mai arată datele analiza Berenberg . Prognoza sa include o scădere economică de 1,2% pentru Italia, în timp ce Germania, cea mai mare economie din Europa, se se va contracta cu 0,4%.