Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: HAI SUS ca s-ajungem cât mai JOS! Forma actuală a legii privind darea în plată este un atentat la democrație, care metastazează societatea și economia!
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > HAI SUS ca s-ajungem cât mai JOS! Forma actuală a legii privind darea în plată este un atentat la democrație, care metastazează societatea și economia!
OpiniiOpinii si Interviuri

HAI SUS ca s-ajungem cât mai JOS! Forma actuală a legii privind darea în plată este un atentat la democrație, care metastazează societatea și economia!

Cornel Dinu
Last updated: 11/12/2018 15:00
Cornel Dinu 9 ani ago
Share
SHARE

Am tot auzit că problemele românilor sunt pricinuite de faptul că băncile au creditat, că au împrumutat populația fără discernământ. ”Ați dat credite într-un hazard, într-un dezmăț total, așa că acum asumați-vă”, spune, în aplauzele audienței de la întrunirea Comisiilor Economică și Juridică din Senat, inițiatorul legii privind darea în plată, Daniel Cătălin Zamfir. ”Păi ce faceți acum, ne executați?!?”, îngăimă Bogdan Preda, respectabilul jurnalist, astăzi purtător de cuvânt al Consiliului Patronatelor Bancare din România. ”Da, ca să vedeți și voi cum e!!!”, urlă participanții de la această ședință.

Audiența este formată din români simpli, care au luat împrumuturi de la bănci, dar nu-și mai pot plăti ratele. Sunt oameni crispați, împovărați și îndurerați. Orbiți de ură, neajunsuri și epuizare. Aplauzele, uralele și strigătele lor îmi amintesc de secvențele din filmele care prezintă execuții cu ghilotina sau arderi pe rug. Oamenii se adună în piața publică pentru a ovaționa sângele, tortura și chinul celor ce au fost condamnați la moarte.

Imaginați-vă o situație în care un supermarket oferă, într-o zi, la un preț promoțional, cu o reducere de 90%, carne de porc. Cu siguranță, clienții vor cumpăra cantități enorme. Unii, când vor ajunge acasă, vor mânca fără discernământ și, previzibil, li se va face rău. Atunci ei și Parlamentul încropesc rapid o lege prin care toate supermarketurile din România sunt obligate să plătească daune tuturor celor care au cumpărat carne de porc vreodată. De ce? Pentru că le-au dat posibilitatea să cumpere carne de porc, chiar mai multă decât aveau nevoie. Pentru asta sunt vinovate și trebuie să plătească! Carnea de porc ar fi trebuit vândută cu rația pentru că oamenii nu pot evalua necesarul optim și excesul poate dăuna sănătății.

Motivația susținută de cei care susțin actuala formă a legii privind darea în plată este absolut penibilă. Nu stă în picioare această explicație profund deplasată. Când Banca Națională a României încerca, prin declarații publice și reglementări, să stopeze elanul creditării, societatea a vociferat. ”Mugur Isărescu vrea să ne îngrădească dreptul la un trai mai bun, vrea să ne omoare din fașă visul de a ne cumpăra o casă”, spuneau unii.

Așa băncile au dat credite tuturor celor care au vrut, chiar dacă unii nu meritau, pentru că nu prea se calificau pentru sumele solicitate. Și astfel, visul multor români s-a împlinit. S-au găsit subterfugii și din partea bancherilor și din partea clienților. Dacă există o vină în situația de față, aceasta nu poate fi pusă numai în cârca băncilor. Clienții au luat banii pentru că i-au vrut.

Așa am avut creditele în monede exotice (vezi cazul francilor elvețieni!), împrumut pentru avans luat de la o altă bancă în paralel cu creditul ipotecar (fără să știe una de alta!), salarii mărite pe cartea de muncă pentru trei-șase luni pentru a fi eligibili, perioadă de grație pentru primele luni de rambursare a creditului (așa se plăteau doar dobânzile și comisioanele, rata era mai mică și oferea clientului posibilitatea de a se încadra pentru accesarea creditului dorit!), etc. Oricum și aproape în orice condiții pentru casa mult visată. Când întrebai o asemenea persoană ce va face mai târziu, îți spunea ”Lasă că mă descurc eu. Casa s-o iau și după aia văd eu!”.

Au devenit proprietari! Și ăsta era cel mai important lucru. Între timp, cursul valutar și mișmașurile unor bănci (demonstrate în instanță!), au crescut vertiginos ratele la credite. Piața imobiliară s-a prăbușit, iar casele cumpărate cu 150.000 de euro valorează astăzi cel mult 60.000 – 70.000 de euro. Acum, unii clienți plătesc rate mai mari pentru un bun imobiliar cu mult mai puțin valoros. Cei mai mulți dintre aceștia nu-și mai permit să achite ratele. Au devenit cazuri sociale, pentru că băncile le execută silit casele și îi mențin apoi captivi pentru a-și achita diferențele rămase de plată pentru stingerea datoriilor.

Tocmai de aceea a apărut cea de-a doua explicație susținută de inițiatorii legii privind darea în plată. Aceasta constă în faptul că bancherii sunt aroganți, cu sânge rece și nu știu cum să trateze cazurile sociale. Că acei clienți sufocați de datorii au nevoie de o formulă legislativă care să-i pună în situația de a negocia de la egal la egal cu băncile sau de a scăpa de datoria către bancă dacă predau voluntar casa.

În ultimele zile, mai mulți șefi de bănci s-au referit la acest subiect, susținând faptul că toate cazurile sociale beneficiază de înțelegere și soluții. Bancherii spun că băncile se ocupă de cazurile sociale, ajutându-și clienții care întâmpină probleme la plata ratelor, prin restructurări ale creditelor și chiar prin ștergerea unor datorii. Cred că este adevărat, însă mai cred că această deschidere pentru rezolvarea problemelor nu este o practică unitară la nivelul întregului sistem bancar. Sunt instituții de credit unde se găsesc soluții, dar sunt și bănci la care un mod rezonabil de a soluționa o asemenea dificultate este imposibil. Tocmai de aceea, la discuțiile din Parlament au existat clienți nemulțumiți.

Totuși, aroganța sau lipsa empatiei nu sunt motive suficiente pentru a îngropa industria bancară. Nu dai foc pădurii pentru a distruge buruienile. ”Să nu stricăm lucrurile bune!”, spunea la un moment dat Eugen Nazare Țapu, președintele Comisiei Economice, referindu-se la excluderea programului Prima Casă din legea privind darea în plată. Senatorul nu a fost auzit de colegii săi, care au votat pe dos. Dar cu Prima Casă ce-ați avut?

Am spus în titlul că ”Forma actuală a legii privind darea în plată este un atentat la democrație, care metastazează societatea și economia!”, pentru că este mai mult decât evident că nu mai vedem pădurea din cauza copacilor. Pur și simplu, acordăm o importanță exagerată unor detalii în detrimentul ansamblului. În cazul dării în plată vorbim despre rezolvarea situației deplorabile a unei minorități, respectiv cea alcătuită dintr-un număr nedefinit (să presupunem câteva mii!) de români, prin punerea în pericol a situației cât de cât echilibrată a majorității.

Nu spun că statul nu trebuie să se implice în susținerea/salvarea acestei minorități sau că băncile nu ar trebui să facă mai multe eforturi pentru acești oameni, însă cred că măsurile pot fi luate fără a pune în genunchi întreaga societate. Așa cum programul Prima Casă, o formă inteligentă de ajutor de stat, a putut fi implementat, cred că poate fi identificată o soluționare a problemelor cu care se confruntă acești clienți bancari, prin implicarea activă și lucidă, în tandem, a statului și a băncilor.

Este clar ca lumina zilei că legiferarea dării în plată în forma actuală promovată în Parlament va pune în mișcare un mecanism de autodistrugere a economiei, ca într-un joc de domino. Creditele ipotecare vor fi aproape imposibil de obținut, piața imobiliară se va restrânge, domeniul construcțiilor va intra în impas și exemplele pot continua.

”HAI SUS!” este strigătul de luptă al clienților nemulțumiți de relația cu băncile, care s-au dedicat demascării clauzelor abuzive din contractele de credit. Strânși în jurul acestei cauze, acești clienți sunt partizanii unor procese colective intentate băncilor, unele dintre ele marcând victorii răsunătoare în instanță. ”HAI SUS!” a fost mărturia vie a faptului că unele bănci au greșit și că, în asemenea situații, se poate face dreptate, în ciuda imaginii indestructibile a instituțiilor de credit. ”HAI SUS!” poate deveni însă, prin exacerbarea problemelor așa cum se întâmplă în cazul legii privind darea în plată, o invitație la autodistrugere.

You Might Also Like

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

Dan C. Turmacu: Nori întunecați s-au adunat peste piețele financiare

Tarifele lui Trump și dilema BCE: între inflație și stagnare. Cât de pregătită este Europa? Cel mai grav avertisment venit de la BCE și ce spații de manevră are în acest nou context economic

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

TAGGED: Darea in Plata
Cornel Dinu 18/02/2016
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Comunitatea bancară solicită ca legea privind falimentul personal să intre în vigoare cât mai repede și prezintă public amendamentele pentru darea în plată
Next Article Darea în Plată: CSM a transmis deja Senatului problemele sesizate în lege. Voința părților și retroactivitatea sunt neconstituționale

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

3 zile ago

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

o lună ago

Dan C. Turmacu: Nori întunecați s-au adunat peste piețele financiare

o lună ago

Tarifele lui Trump și dilema BCE: între inflație și stagnare. Cât de pregătită este Europa? Cel mai grav avertisment venit de la BCE și ce spații de manevră are în acest nou context economic

o lună ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?