Dragă investitorule,
Să vorbim despre această piață.
Vă autentificați în platformele de tranzacționare ale brokerilor și totul este roșu, adică în jos.
Și da, acest lucru este înfricoșător. Eu înțeleg.
Dacă te întrebi ce naiba să faci cu banii tăi acum cand piețele financiare scad, eu exact asta o să vă spun.
Până atunci eu vreau să vă arăt exact ce să faceți cu banii dvs. chiar acum. Și la fel de important ceea ce ar trebui să nu faceți.
În primul rând: nu vinde acțiunile din portofoliu
Acesta este momentul în care chiar și investitorii disciplinați sunt dați peste cap.
I-am văzut peste tot pe platformele sociale. Investitori care aveau o strategie de ”cumpără și păstrează” (”buy and hold”) de ani de zile intră acum brusc în panică și vând totul după câteva zile proaste. S-ar putea să pară logic în acest moment, dar este aproape întotdeauna o decizie devastatoare pe termen lung.
Dacă investiți pe termen lung și sunteți un investitor de tip mediu (care nu are un venit sau o avere netă foarte mare, cu sau fără cunoștințe financiare solide despre investiții) atunci nu trebuie să vă panicați. Nu vindeți nimic. Portofoliul dvs. este construit pentru un joc lung așa că nu este bine să-l atingeți pentru încă 5, 10 sau 20 de ani.
Numai investitorii foarte iscusiți se pricep la ”market timing”, adică să vândă în momentul în care simt că piața are o mare probabilitate să cadă și să cumpere când simt că piața are o mare probabilitate să crească din nou. Dacă nu vă pricepeți la acest lucru, sfatul meu este să nu vă panicați și să vindeți acum.
În al doilea rând: construiește un fond de urgență
Recomand un fond de urgență de 12 luni, bazat pe cheltuielile tale fixe lunare.
Oamenii care câștigă într-o criză sunt cei care s-au pregătit înainte ca lucrurile să se înrăutățească. Dacă venitul tău dispare brusc, care este planul tău? Începeți să reduceți cheltuielile discreționare acum, înainte ca criza să vă oblige. Așa vă protejați și vă poziționați pentru a fi în frunte când lucrurile se stabilizează.
În al treilea rând: sunteți supărat
Investitorii ar trebui să fie furioși.
Această scădere a piețelor financiare nu trebuia să se întâmple. Aceasta nu este o pandemie ca în 2020. Aceasta nu este o criză a locuințelor ca în 2007-2008 . Este un bărbat (Trump) furios și care plesnește cu tarifele. Aceasta a fost o decizie politică și una egoistă. Și poate nu trebuia să se întâmple.
Aceste tarife se estimează că vor costa familia medie americană peste 2.500 de dolari pe an. Sunt bani din buzunar pentru lucruri de zi cu zi precum mâncare, ochelari de vedere, prosoape de hârtie, electronice, mașini, etc. Cam tot ce atingi. Costul articolelor de zi cu zi va crește fără nici un motiv.
Economia SUA era în plină expansiune, cu o inflație în scădere, câștiguri record ale salariilor pentru lucrătorii cu venituri mici. Și acum investitorii se uită la graficele cu lumânări roșii. Companiile poate vor reduce numărul locurilor de muncă. Celelalte țări își regândesc comerțul cu SUA și amenință cu noi tarife ca răspuns la acțiunea președintelui american.
Concluzie
Nu vă panicați. Nu luați decizii emoționale referitoare la bani. Construiți-vă un fond de urgență. Și recunoașteți că sunteți furios în aceste zile.
Notă. Articolul de mai sus este scris cu scop educațional. El nu reprezintă o recomandare de investiții.
Articol scris de: Dan C. Turmacu
Autorul este un bancher și un investitor experimentat având o experiență de peste 20 ani în domeniul bancar și managementul investițiilor cu poziții de nivel mediu și superior ca Analist de risc de credit și Manager relații corporative la diferite bănci locale cu capital străin sau autohton din țară ca Intesa SanPaolo Bank, EximBank, BRD- Société Generale, Manager de portofoliu de acțiuni la Aviva Investors (actualmente Certinvest).