OTP Bank a depus, luni, în ultima zi prevăzută de lege, o contestație împotriva deciziei Băncii Naționale, care în urmă cu o lună a dat aviz negativ fuziunii cu Banca Românească, dețiută de banca grecească NBR, a declarat pentru G4Media.ro Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
Contestaţia a fost depusă la Consiliul de Adminsitraţie al BNR care trebuie să ofere un răspuns băncii în maximum 30 de zile.
Pe data de 15 martie, Banca Naţională a României a anunțat că se opune intenţiei OTP Bank România de a achiziţiona o participaţie de 99,28% din Banca Românească şi precizează că motivele care stau la baza deciziei nu pot fi dezvăluite.
În 19 martie 2018, OTP anunța că analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de către BNR prin care respinge achiziţia Băncii Româneşti şi îşi reafirma, printr-un comunicat de presă, interesul pentru extinderea pe piaţa autohtonă.
Managementul a analizat aspectele juridice ale scrisorii remise de către autoritatea de supraveghere, termenul limită de contestare a deciziei fiind 29 martie 2018.
BankingNews.ro scria în 15 martie 2018 despre refuzul BNR de a aviza achiziția Băncii Românești de către OTP Bank.
Banca Națională preciza că motivul refuzului nu va fi făcut public.
“Banca Națională a României informează că în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, precum și al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, se opune intenției OTP Bank România SA de a achiziționa o participaţie calificată directă (în proporție de 99,28%), respectiv intenției OTP Bank Nyrt. de a achiziționa o participație calificată indirectă (în proporție de 99,28%), din capitalul social și drepturile de vot ale Băncii Românești SA Membră a Grupului National Bank of Greece.
Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege.”