OTP Bank România și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat parteneriatul pentru facilitarea procesului de absorbție a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol și antreprenorii rurali prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) în perioada de tranziție 2021 – 2022, se arată într-un comunicat de presă.
În cadrul parteneriatului, OTP Bank România pune la dispoziția solicitanților de finanțare nerambursabilă și a beneficiarilor semnatari ai contractelor de finanțare, care urmează a se încheia cu AFIR în Perioada de Tranziție 2021-2022, produse de finanțare adaptate, identifică soluții pentru absorbția fondurilor, facilitează accesul la finanțare și oferă consultanță financiară pentru fiecare etapă a proiectelor derulate de către clienți.
„Sectorul agribusiness a avut o evoluție ascendentă în ultimii ani, iar noi ne-am implicat în mod activ în susținerea antreprenorilor români prin acces la finanțare și consultanță specializată. Parteneriatul cu AFIR ne permite să continuăm în această direcție și să contribuim la absorbția fondurilor nerambursabile, destinate agriculturii românești, prin produse adaptate și creșterea accesului la finanțare, pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural”, a declarat Roxana Hidan, Director General Adjunct OTP Bank România, Divizia Afaceri.
În plus, venim în sprijinul clienților prin oferirea de consultanță și îndrumare financiară specializată, încă din etapa de verificare gratuită a eligibilității solicitanților și a viabilității investiției propuse. Procedura este realizată gratuit de către echipa de consultanți ai OTP Consulting Romania, care oferă consiliere în optimizarea investiției pentru multiplicarea șanselor privind obținerea finanțării nerambursabile.
Mai mult, OTP Consulting oferă și un discount clienților OTP Bank România privind serviciile de consultanță pentru elaborarea și depunerea cererii de finanțare și asistență profesională până în momentul finalizării monitorizării proiectului. Prin acest protocol sunt vizați solicitanții de finanțare nerambursabilă prin PNDR, precum și beneficiarii cu contracte de finanțare încheiate cu AFIR în Perioada de Tranziție 2021-2022. Sunt incluși în aceste categorii fermierii locali, cooperativele agricole, organizații de producători, dar și companii micro, mici, mijlocii și mari din spațiul rural.
OTP Bank propune soluții pentru cofinanțarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor finanțate de AFIR, credite pentru prefinanțarea împrumutului nerambursabil aferent proiectului până la încasarea grantului, credite pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile sau credite punte pentru prefinanțarea împrumutului nerambursabil.