Senatul a adoptat aseară proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare şi de consum, astfel că dobânda pentru creditele ipotecare nu va putea depăşi cu mai mult de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale.
Propunerea legislativă, iniţiată se senatorul PNL, Daniel Zamfir, stabileşte regimul dobânzilor penalizatoare în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, precum şi faptul că dobânda convenţională, atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu de 2,5 ori mai mult dobânda de referinţă a Băncii Naţionale.
Mai exact, Daniel Zamfir a propus ca la împrumuturile ipotecare dobânda maximă să fie 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Adică în prezent, nu mai mult de 5,62% pe an, iar la cele de consum va fi plafonata la 18%.
Propunerea legislativă prevede că măsurile dispuse se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii.
În plenul Senatului, liberalul nu a avut susţinerea colegilor de partid, doar voturile și aplauzele PSD/ALDE.
Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de buget, Comisia economică şi Comisia juridică, „dobânda efectivă anuală privind contractile de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru condumatori, nu poate depăşi: a) de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr.90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant; b) 18% pe an, în cazul creditelor de consum; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar”.
Ludovic Orban a afirmat că „niciunui beneficiar de credite nu i s-a pus pistolul la tâmplă, când a semnat contractul”.
„Dacă domnul Zamfir iniţiază un proiect de lege pentru plafonarea preţului la ouă sau la unt, că şi la unt a crescut preţul, normal că foarte mulţi oameni vor considera: <<Iată, domnule, ce iniţiativă bună că se plafonează>>. (…) În materie de creditare funcţionează aceleaşi legi. Nimeni nu a pus pistolul în tâmplă niciunui beneficiar de credite să semneze contractul de credit în momentul în care a solicitat creditul respectiv”, a adăugat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
La rândul său, senatorul PNL, Daniel Zamfir, a răspuns că doreşte ca românii să ia credite de consum la fel ca ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană.
Senatorul Zamfir a afirmat că în Romania sunt dobânzi de 0,33% la depozite, fără să explice de unde provine cifra prezentată. El face evident o comparaţie greşită între dobânzile la credite ce sunt calculate pentru pe AN şi dobânzile la depozite calculate LUNAR.
În final, pentru transparenţa şi o bună informare, ar fi trebuit să aflam şi modul de calcul al cifrelor prezentate.
„Nivelul dobânzilor la depozite din România este cel mai scăzut din Uniunea Europeană. In schimb, credititele pe care le iau românii le iau la cele mai scumpe preţuri din Uniunea Europeana. Daca dobânda este 0,33% la depozit, dobânda la credit este de 6,10%. Ecartul, adica profitul bancii este de peste 1500%” a suţinut senatpul Daniel Yamfir în plenul Senatului.
Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputatilor fiind decizională.
Proiectul a fost adoptat cu 73 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 13 abâineri în calitate de primă Cameră sesizată.
Citeste si