Bancile nu se arata prea interesate de scaderea dobanzilor la creditele in lei. Aceeasi atitudine o intalnim si in programul Prima Casa, varianta in lei. Desi in scadere, dobanzile raman inca ridicate in comparatie cu dobanzile la creditele in euro. Sa mai adaugam ca in piata acum avem si un paradox: dobanzi mai mici la un credit ipotecar standard fata de un credit grantat de stat prin Programul Prima Casa.
Creditele ipotecare in lei s-au ieftinit in ultima vreme, dupa ce Banca Nationala a scazut dobanda cheie si dobanzile interbancare au luat-o in jos. Acestea sunt insa inca substantial mai scumpe fata de cele in euro. Datele furnizate de www.FinZoom.ro arata ca media dobanzilor anuale efective la creditele ipotecare in lei era de 9,88% in februarie, in scadere cu 0,44 pp fata de ianuarie, in timp ce pentru creditele in euro media este la 7,32%, cu 0,2 pp mai mica decat in ianuarie.
Un indicator bun este insa cel al celei mai bune oferte. Cea mai mica DAE pentru un credit in lei prin programul Prima Casa este de 7,96% (Robor 3M + 2,5 pp, comision de gestiune de 0,25% pe an) si vine de la BCR. La un credit de 57.000 de euro (248.235 de lei la un curs BNR de 4,355 lei/euro) pe 30 de ani, rata lunara este de 1.722 de lei. La acelasi calcul, rata lunara in euro este de 302 de euro, adica aproximativ 1300 de lei, mai mica decat rata lunara in lei cu aproape 100 de euro (cam 400 lei). Suma totala ce urmeaza sa fie rambursata la sfarsitul creditului in lei este 632.764 de lei.
Dobanzi mai mici la credite ipotecare standard
ING Bank vine cu o oferta avantajoasa, menita sa atraga clientii in banca, o contra-oferta la Prima Casa: DAE de 7,34% (Robor 3M + 1,5 pp, comision de administrare lunar aplicat la soldul initial de 0,03%). La acelasi credit de mai sus, rata lunara este mai mica – 1.651 de lei. La sfarsitul perioadei de creditare, clientul ar urma sa dea bancii un total de 597.290 de lei, cu 35.474 de lei mai putin decat in cazul creditului similar de la BCR din programul Prima Casa.
Singura problema este avansul cerut de banca. Daca in cazul Prima Casa bancile cer un avans minim de 5%, in cazul creditului de la ING, clientul trebuie sa achite cel putin 15% din valoarea imobiluluiiar uneori poate achita si pana la 25%, depinde de gradul de risc. Daca faci parte din cei care economisesc si strang banii pentru casa mult visata, daca avansul il ai deja, se pare ca acest tip de produs este mai avantajos, cel putin momentan.