În procesul intentat Raiffeisen Bank de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Curtea Constituțională a decis că art.13 alin. (1) din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate intre profesioniști și consumatori este constituțional. Motivarea a fost făcută publică la 4 luni de la judecare și a apărut în Monitorul Oficial din data de 27.01.2017, fiind definitivă și obligatorie.
“Curtea a reținut că dispozițiile legale care prevăd dreptul instanței judecătorești să dispună înlăturarea din toate contractele încheiate de profesionist a clauzelor abuzive sunt norme de procedură care sunt de imediată aplicare, fără a încălca exigențele art.15 alin. (2) din Constituție… Legea nr. 193/2000 conține prevederi clare în anexa sa cu privire la clauzele care sunt considerate abuzive, noțiunea de clauză abuzivă fiind reglementată încă din anul 2000, astfel încât profesioniștii au putut, încă de la momentul intrării sale în vigoare, să își adapteze conduita în mod corespunzător, adică să evite inserarea în contracte a unor clauze care contravin legii. Așadar, profesionistul avea reprezentarea faptului că se poate expune la o acțiune promovată de consumator dacă încalcă legea… Întrucât autoarea excepției nu aduce elemente noi în sprijinul opiniei potrivit căreia textul criticat instituie o normă de drept substanțial, și nu de drept procedural, soluția și considerentele Deciziei nr. 245 din 19 aprilie 2016 își păstrează valabilitatea și în cauza de față”, susțin magistrații Curții Constituționale în decizia comunicată.
Practic, prin această decizie, Curtea Constituțională stabilește, încă odată, constituționalitatea art. 13, în timp ce procesul intentat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor își va urma cursul, așteptându-se o sentință definitivă.
Publicația online www.BankingNews.ro a solicitat un punct de vedere oficial din partea Raiffeisen Bank pe această temă, pentru a afla cum interpretează banca decizia CCR. Daniel Nicolaescu, Director Executiv Legal & Corporate Governance, a evidențiat că ”în discuție este Decizia 602/2016 a Curții Constituționale ce a vizat soluționarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 13 alin. (1) din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori. Curtea Constituțională a respins excepția de constitutionalitate, invocată de Raiffeisen Bank, constatând că, prin aplicarea prevederilor articolului de lege menționat, nu se aduce o atingere principiului neretroactivității legii”.
Daniel Nicolaescu, Raiffeisen Bank: ”Curtea Constituțională a arătat, pe de altă parte, că dispozițiile legale, care prevăd dreptul instanței judecătorești de a dispune înlăturarea din toate contractele încheiate de profesioniști a clauzelor abuzive, nu vizează desființarea unei clauze abuzive din trecut, ci numai din viitor, astfel încât prestaţiile deja efectuate nu pot fi afectate”.
”Prin urmare, întrucât după intrarea în vigoare a OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, instituțiile de credit și-au adaptat contractele la noile cerințe, Decizia nr. 602/2016 a Curții Cosntituționale va avea un impact redus, având o importanță mai mare în teorie, prin explicarea conceptului de aplicare a retroactivității sau nu, pentru un contract aflat în executare”, a conchis oficialul Raiffeisen Bank.