Programul Romania ClimAccelerator deschide din nou ușile și în acest an startup-urilor cu idei și soluții inovatoare din zona Greentech, aflate în două stadii diferite de dezvoltare, oferind acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori, investitori, sprijin în accelerarea afacerii cât și oportunități de finanțare.
Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC, cea mai importantă inițiativă europeană în domeniul inovației climatice, de Impact Hub Bucharest având anul acesta în calitate de partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Având în vedere obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050, Raiffeisen Bank România și-a asumat rolul de pionier în tranziția către o economie neutră și o comunitate durabilă, înțelegând de asemenea necesitatea asigurării unei tranziții rapide și eficiente către un model economic durabil. Totodată susținem inovația în calitate de catalizator în identificarea de soluții sustenabile la schimbările climatice.
Raluca Nicolescu: Sprijinim startup-urile inovatoare care vor să aducă o schimbare a modului în care se face business în România
“Există un potențial imens în România în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor sustenabile, pentru că piața locală se află încă într-o perioadă incipientă, în care învață cum să integreze astfel de proiecte în economie. Am început deja să schimbăm modul în care folosim resursele și implicit mentalitatea antreprenorilor în această direcție. Contribuim activ la conturarea mediului antreprenorial și suntem bucuroși să fim pentru al treilea an parteneri al programului ClimAccelerator, prin care sprijinim startup-urile inovatoare, care vor să aducă o schimbare a modului în care se face business în România”, a menționat Raluca Nicolescu, Director IMM la Raiffeisen Bank.
Romania ClimAccelerator este totodată și o rampă de lansare și creștere pentru inovatorii români, acceleratorul adresându-se startup-urilor din categoriile early-stage și MVP cu soluții tech din zone precum cleantech, waste management, construcții sustenabile, gestionarea emisiilor de carbon, producție sustenabilă, energie regenerabilă, transport sau reciclare.
Prin beneficiile oferite startup-urilor participante, partenerii europeni și naționali de program, structura acceleratorului și rețeaua de mentori implicată, Romania ClimAccelerator este cel mai complex accelerator din România pentru startup-urile din zona greentech.
Oana Craioveanu: Ne bucurăm să avem alături de noi parteneri strategici care înțeleg importanța sprijinirii startup-urilor din România
„Bazându-ne pe succesul primelor două ediții ale Black Sea ClimAccelerator, Romania ClimAccelerator este evoluția naturală a programului, cu focus exclusiv pe ecosistemul local, bazat pe următorii piloni: conștientizare și inspirație, educație și know-how, pregătirea startup-urilor pentru finanțare și investiții, scalabilitate și sprijin ulterior, crearea unui ecosistem de inovatori, factori de decizie și actori cheie și generarea de impact pe termen lung. Ne bucurăm să avem alături de noi, pentru a treia ediție la rând, parteneri strategici care înțeleg importanța sprijinirii startup-urilor din România care, prin inovație și tehnologie, contribuie concret la crearea unui viitor verde, sustenabil.”, a declarat Oana Craioveanu, co-fondator Impact Hub Bucharest.
Calendar program
Startup-urile din categoria Early Stage, adică antreprenorii și echipele care au o idee și sunt în stadiul incipient, sunt invitate să se înscrie aici, în intervalul 23 mai – 22 iunie. Ulterior aplicării, antreprenorii vor participa la un bootcamp, în urma căruia maximum 15 vor fi selectați pentru participarea în program. Timp de două luni de zile, aceștia trec printr-o experiență complexă de accelerare ce include, fără a se limita la: workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și investment readiness, mentorat, sesiuni de pitching și peer sharing.
Înscrierile pentru startup-urile din categoria MVP, adică cele care au deja un prototip validat pe piață, sunt deschise în perioada 23 mai – 22 august. Cele mai promițătoare și inovative 10 startup-uri vor fi selectate la finalul lunii august pentru participarea în program.
Ediția 2023 a Romania ClimAccelerator se încheie în decembrie, cu evenimentul național Demo Day, organizat online & offline, în care finaliștii din ambele categorii își vor prezenta soluția și evoluția din program în fața investitorilor, mentorilor, presei și publicului.