RBS Romania intentioneaza sa renunte la activitatea de retail intr-un interval de maximum un an si jumatate, concentradu-si atentia pe clientii corporate. Banca britanica nu renunta nici la ideea de a vinde operatiunile din tara noastra. Potrivit unor surse din mediul bancar, RBS Romania a organizat in urma cu cateva zile o sedinta cu intreg personalul, in care angajatii au fost informati despre decizia institutiei de credit de a renunta la activitatea din zona de retail.
”Ne-a anuntat ca in cateva luni vor incepe disponibilizarile. In prezent se discuta variante pentru oferirea unor salarii compensatorii pentru angajatii care vor fi concediati”, a precizat, pentru www.bankingnews.ro, un angajat RBS Romania. Procesul de restrangere a activitatii presupune de asemenea inchiderea a numeroase sucursale. La finalul anului 2011, RBS Romania avea 26 de agentii si 927 de salariati.
Publicatia online www.bankingnews.ro a obtinut si o pozitie oficiala din partea reprezentantilor RBS Romania, pe care o prezentam in continuare: „In urmatorii 2 ani, RBS Romania va parcurge pasii pentru reorientarea activitatii in jurul business-urilor sale cele mai puternice, adica a serviciilor de corporate banking. Ca parte a acestui proces, vom explora optiuni pentru celelalte linii de business unde nu avem o pozitie de lideri de piata. In timpul implementarii acestui proces de revizuire, vom continua sa oferim tuturor clientilor nostri servicii la cel mai inalt nivel.”
Banca britanica a fost scoasa la vanzare in urma cu peste 3 ani, insa nu a gasit niciun petitor dispus cu adevarat sa cumperechiar daca RBS Romania se afla in topul primelor zece banci autohtone dupa profitul obtinut in 2011, cu un castig de aproape 90 milioane lei.
Pe de alta parte, potrivit BBC, guvernul britanic poarta discutii cu emiratul Abu Dhabi privind vanzarea unei participatii semnificative la Royal Bank of Scotland. Potrivit surselor citate de BBC, guvernul britanic, care detine 82% din actiunile RBS, negociaza de mai multe luni cu fondul suveran de investitii din Abu Dhabi, fiind posibil sa vanda pana la o treime din participatia pe care o detine in prezent la banca britanica.
Orice eventuala tranzactie va fi una in pierdere pentru guvernul britanic, care in 2008 – 2009 a investit 45,5 miliarde de lire sterline in RBS, pentru a evita colapsul bancii dupa preluarea ABN Amro. Trezoreria britanica a platit, in medie, 50 de pence pentru fiecare actiune RBS, aproape dublu fata de pretul actual.