Guvernul discută în ședinta de astăzi, un proiect de ordonanță de urgență privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile și modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credite pentru consumator. Prin schimbarea prevazută, bancherii vor fi obligați la negocieri, înainate de a executa silit debitorii.
Tot astăzi, Executivul ar putea aproba în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
Transportatorii, care amenință cu proteste, spun că ar renunța la acestea dacă în proiectul de ordonanță referitor la asigurarea obligatorie de răspundere civilă se va regăsi un tarif de referință.
UPDATE: ora 12.00. Prețurile RCA- sunt înghețate 6 luni. ASF are la dispozitie 30 zile pentru a calcula pretul de referință. Asigurarea RCA se poate încheia lunar (1, 2,3… 12 luni). Polița se poate suspenda pentru cateva luni
Guvernul a decis să vină cu o ordonanță de urgență în problema RCA care să prevadă, printre altele, înghețarea prețurilor la primele de asigurare pe o perioadă de șase luni, a anunțat miercuri premierul Dacian Cioloș.
„Pentru a rezolva problema pe termen scurt și pentru a da timp instituțiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor și după consultări cu Consiliul Concurenței, vom veni în acest proiect de ordonanță și cu propunerea de a îngheța prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni. Pe baza ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți”, a explicat Cioloș, la începutul ședinței de Guvern.
„Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță de urgență să putem clarifica practic tot ceea ce a rămas în suspans în aceste ultimele luni și ceea ce a dus la măsura supremă pe care transportatorii au decis să o asume, și anume protestul. Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță să evităm protestele, pe de o parte, și, pe de altă parte, să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt prin această plafonare-înghețare a prețurilor de referință, dar și pe termen mediu, pe termen lung dând un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, mai multă transparență și mai multă echitate în modul în care se calculează aceste prime care sunt obligatorii”, a afirmat Cioloș.
Pe ordinea zilei, avem si discuțiile din Parlament legate de sesizarea Raiffeisen Bank privind Legea dării în plată
Astăzi, după ora 13, senatorii din Comisia de buget, Finanțe și Bănci vor lectura „notificarea inaintata de Raiffeisen Bank International cu privire la diferendul survenit ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite”. Ministerul de Finante a solicitat senatorilor un punct de vedere, urmand ca cei din Comisia Juridica sa ajunga la un punct de vedere exprimat in comun cu cei din Comisia pentru Buget.