Leul parca nu se mai opreste din cadere. Ieri a depasit pragul de 4,57 lei. Este a treia zi consecutiv in care cursul stabileste un maxim istoric spre disperarea celor care au credite in valuta. Iar restantele la banci au ajuns la cel mai mare nivel din istorie. Cel mai greu se descurca cei cu credite in franci elvetieni, caci datoriile lor au crescut cu aproape 60% in ultimul an.
In disperare de cauza, creditorii accepta mult mai usor cererile de restructurare a creditelor. Si clientii cauta disperati cele mai bune oferte. La casele de schimb particulare, cursul este de 4,58lei, nu departe de cursul oficial anuntat de BNR, aproape 4,57lei. La banci insa, euro a depasit 4,60 lei.
Numarul celor care nu mai fac fata ratelor creste de la zi la zi.
In ultimele 12 luni, restantele la creditele in lei au crescut cu doar 5%, in timp ce restantele in euro au urcat cu 38%, iar cele in franci elvetieni cu 55%!!!
Evolutia pe 3 ani este si mai dramatica. Valoarea restantelor in lei a crescut de aproape trei ori, a celor in euro de peste sase ori, iar a celor in franci elvetieni de 34 de ori!
Iar aceste cifre nu includ si efectele saltului de curs din ultimele saptamani.
„In scurt timp, chiar din luna urmatoare in care apar aceste miscari de curs, se vede o deteriorare a situatiei creditelor in valuta”, a explicat Razvan Voican, redactor sef adjunct Ziarul Financiar, la Pro TV.
Bancile accepta acum si o negociere a dobanzii pentru restantieri si cer mai putine acte la restructurarea imprumutului.
„Ceea ce se poate face este lungirea perioadei de creditare, o perioada de gratie fara plata dobanzii sau chiar si negocierea punctuala a dobanzii”, a declarat Corneliu Cojocaru, director de comunicare al BCR.
Refinantarea nu e solutie, mai ales pentru cei care au mai multe credite, potrivit regulilor BNR.
„Posibilitatea lor de a-si consolida datoriile intr-una singura este acum restrictionata de catre noul regulament”, spune Anca Bidian, director Kiwi Finance
Ce asteptam? Sa treaca „urgia”
Ei pot doar sa spere in redresarea cursului, cand trasformarea creditului in lei ar putea deveni avantajoasa.