National Bank of Greece, Eurobank si Piraeus Bank din Grecia, Bank of Cyprus din Cipru si Veneto Banca din Italia, care activeaza si pe piata din Romania, au picat testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana (BCE), in total, 25 de banci din zona euro aflandu-se in aceasta situatie.
Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.
Activele bancii elene in Romania se situau la sfarsitul lunii iunie la 3,46 miliarde de euro, in scadere de la 3,7 miliarde de euro in primul trimestru. Eurobank a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 40,2 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro in anul anterior.
Piraeus Bank Romania, prezenta pe piata locala din anul 2000, detine active in valoare de 2,05 miliarde euro, in crestere cu 15% fata de 30 iunie 2013. Piraeus Bank Romania detine 135 de sucursale si are 1.628 de angajati.
Grupul National Bank of Greece detine in Romania Banca Romaneasca, societatea de asigurare-reasigurare Garanta, societatea de servicii de investitii financiare NBG Securities Romania si NBG Leasing. Grupul Banca Romaneasca a inregistrat in 2013 pierderi de 109,86 milioane lei, in crestere de la 61,07 milioane de lei in 2012. La sfarsitul anului trecut, grupul Banca Romaneasca detinea active de 7,44 miliarde de lei.
Veneto Banca isi desfasoara activitatea pe piata romaneasca in mod direct prin Sucursala Bucuresti, care numara o retea de 22 de agentii, dintre care 5 se afla in Capitala.
In martie 2007, grupul Bank of Cyprus a intrat pe piata din Rominia, prin oferirea serviciilor de leasing, iar in iunie 2007, a devenit operationala prima sucursala, la Bucuresti. Marfin Bank Romania a preluat anul trecut de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro.
Grupul Oesterreichischer Volksbanken se numara si el printre cele 25 de institutii bancare ce nu au reusit sa treaca testele BCE, se arata in comunicatul BCE.
Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia.
Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.
Noua banci dintre cele 25 care nu au trecut testele BCE sunt din Italia, printre care se numara si Monte Paschi, a treia mare banca italiana.
In total, evaluarea a vizat 130 de institutii bancare din zona euro. Analiza, care cuprinde testul calitatii activelor si testul rezistentei la socurile economice, a aratat ca 25 de banci au nevoie de capital suplimentar in valoare de 25 de miliarde de euro, se arata in comunicatul BCE.
Totusi, dintre aceste de institutii bancare, 12 si-au majorat deja capitalul cu 15 miliarde de euro in 2014, potrivit aceleiasi surse.
Bancile care nu au indeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie sa prezinte planuri de corectare a situatiei in decurs de doua saptamani, in care sa explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse in aplicare in termen de noua luni.
BCE a realizat aceste teste in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana, luand in calcul situatia activelor bancilor la 31 decembrie 2013.
Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de institutii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul sa previna producerea unor noi crize financiare.