Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat luni, 2 octombrie 2017, până la 1,71% pe an de la 1,57 % în sedința precedentă, arată datele Băncii Naționale a României.
Acest nivel nu a mai fost atins din 30 decembrie 2014.
“ROBOR” reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile romanești se împrumută între ele în lei. El se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Centrală.
Premierul Tudose renunță la atacul îndreptat împotriva băncilor și se „ia la trântă” cu Guvernatorul BNR.
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, referindu-se la creșterea nivelului indicelui Robor, că probabil ”colegii” de la BNR au fost puțin plecați de acasă pentru că era rolul instituției să intervină.
”Macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel”, a afirmat premierul.
”Cred ca colegii nostri, ai romanilor sau care ar fi trebuit sa fie colegii romanilor de la BNR au fost putin plecati de acasa, fiindca asta era rolul BNR – sa nu lase sa creasca si sa nu lase niste actori sa se joace pe această tema”, a afirmat premierul.
Reacția BNR: ”Vremea dobânzilor mici se termină”
Reacția BNR la atacul premierului, privind cresterea ROBOR, a venit sambata seara cand Eugen Radulescu, directorul directiei de stabilitate financiara al BNR, a comentat de la Sinaia: ”Vremea dobanzilor mici se termina”.
In opinia reprezentantului BNR, dobanzile nu au cum sa ramana la acelasi nivel daca inflatia va creste.
”A spus-o si domnul Vasilescu: vremea dobanzilor mici se termina. SUA au marit deja dobanda de doua sau de trei ori. Vorbim de noua ani in care dobanzile au fost foarte, foarte mici. Se termina chestia asta, nu poate sa dureze la nesfarsit”, a spus Eugen Radulescu, in cadrul unui seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.
Intrebat daca ar trebui sa ne asteptam la rate mai mari, oficialul BNR a raspuns ”sigur ca da”.
De ce creste dobanda ROBOR? Viteza de crestere a dobanzii interbancare Robor sperie
Cei mai multi economisti recunosc ca aceasta crestere a dobanzii interbare este una nomala, ea vine firesc pe fondul dobanzilor foarte mici inregistrate pana in prezent. Exista un cumul de factori care duc indicele Robor spre cote atinse si acum 2-3 ani. Insa, viteza de crestere a dobanzii interbancare Robor sperie.
Primul factor invocat de analisti – inflatia.
„Inflatia va sari semnificativ de 3%, chiar in primul trimestru al anului viitor, fapt care, probabil, va pozitiona Romania in fruntea clasamentului din Europa. Este inevitabil cand ai cresteri de consum atat de rapide sa nu apara presiuni inflationiste”, declara in luna septembrie Ionut Dumitru, presedinte al Consiliului Fiscal, institutie ce monitorizeaza politicile economice si fiscale ale Guvernului.
„Romania nu a avut niciodata o inflatie negativa cu adevarat. Am avut o inflatie foarte scazuta din cauza reducerilor de TVA dar nu aceasta era realitatea, inflatia nu a fost niciodata negativa si in niciun caz acum, in conditiile in care consumul creste iar salariile cresc. Prognozele indica o inflatie in crestere.
BNR a prognozat o inflatie de 1,7% dar de atunci au crescut accizele, pretul electricitatii, urmeaza gazele, si energia termica. Noi la banca am estimat 2,4% pentru finele anului si 3,5% pentru prima parte a anului viitor. In aceste conditii noi credem ca ROBOR va fi sub 1%?”, explica Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal.
Cel mai comentat factor declansator – politicile actuale ale Guvernului si deciziile luate in graba
Statul a scos aproape toti banii de pe piata interbancara prin decizia de a colecta dividende de la companiile de stat. Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat sa vireze la buget in avans sumele sub forma de dividende neangajate in proiecte viitoare. Acordarea fortata a acestor dividende inseamna strangerea unei mari mase de bani cash din piata, spun analistii economici.
BNR tempereaza deprecierea leului
„Dobanzile pe termen scurt, ROBOR, au inceput sa creasca in ultima perioada in special datorita interventiilor bancii centrale in piata valutara pentru a tempera deprecierea leului (depreciere cauzata de masurile PSD din ultimele 8 luni). Banca centrala se foloseste de aceasta situatie pentru a retrage lichiditate din piata interbancara si astfel semnaland ca incepe un ciclul de politica monetara restrictiva. Mai simplu, BNR ne anunta ca urmeaza CRESTEREA dobanzii de politica monetara!!!”, explica fostul bancher, Florin Citu, pe pagina sa de Facebook.
Senatorul Florin Citu vorbeste despre intentia de „debarcare” a Guvernatorului Mugur Isarescu. „PSD-ul transforma toate institutiile statului in anexe ale partidului”
Intr-o postare pe pagina sa de socializare, senatorul PNL, Florin Citu, vorbeste despre o incercare de „debarcare” a Guvernatorului si stabilirea unor noi conduceri la sefia BNR.
„Guvernatorul a ramas singurul om cu credibilitate care nu este de acord ca BNR sa stea in pozitie de drepti in fata programului de guvernare al PSD. Asta desi tripleta PSD de la BNR, Georgesu- Voinea- Gherghina, incearca de cateva luni inrolarea acestei institutii in gasca PSD. Nu mai punem la socoteala faptul ca Florin Georgescu se plange peste tot ca nu mai are rabdare si s-a saturat sa fie numarul doi.
Dupa ce de luni de zile a atacat direct sau indirect politica bancii nationale, sugerand ca sunt niste ticalosi, acum il ataca direct pe Mugur Isarescu incercand sa-l forteze sa se retraga.
…
Nu-l apar pe guvernator. Sunt de notoriate conflictele mele pe teme de politica monetara cu dansul. In plus se poate apara singur. PSD-ul , insa, transforma toate institutiile statului in anexe ale partidului. Iar dupa aceea le foloseste pentru a-si distruge adversarii”, scrie fostul bancher pe pagina personala de Facebook.
Maine, 3 octombrie, la BNR are loc o noua sedinta de politica monetara