Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor de consum în lei, ajunge astăzi să spargă pragul psihologic de 2%, galopant atingand chiar 2,06%, un nou record al ultimilor trei ani.
La începutul lunii noiembrie, Robor la 3 luni atingea 1,88%.
În acelaşi ritm creşte şi dobanda interbancară la 6 luni. Aceeași ascensiune rapidă o regăsim și în evolutia dobânzii Robor la 6 luni, utilizată mai des în calculul destinat creditelor ipotecare. Aceasta a crescut pana la 2,17%-an.
ROBOR urmează rata inflaţiei. BNR a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%
Principalele presiuni inflaţioniste sunt, potrivit guvernatorului, creşterea costurilor de producţie şi măririle de salarii, pe fondul unei incertitudini privind evoluţia preţurilor la energie.
„Preţurile administrate prezintă incertitudini majore, în condiţiile procesului de dereglementare a preţurilor la energie”, a mai spus Mugur Isărescu.
Desigur, ROBOR nu depinde doar de inflaţie. Într-o perioadă de crestere economică s-au introdus mai mulți stimuli. Este vorba şi de ceea ce se întâmplă în economia autohtonă, în ce măsură creşterea economică este stimulată de dobânzi sau de alţi factori fiscali.
„Am calculat cum ar fi mers inflaţia, dacă nu ar fi fost aceste mişcări de taxe: pentru finalul anului 2017, rata anuală ar fi fost de 2,3%, iar pentru finalul anului 2018 ar fi fost de 3,1%. Fără impactul taxelor, rata inflaţiei ar fi arătat mai bine”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului asupra Inflaţiei.
„Analiştii Raiffeisen Bank estimează că, la jumătatea anului viitor ROBOR va fi de peste 2%, la o inflaţie de 4%”, declara în 6 octombrie, Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen.
„Tendinţa era foarte clară de creştere a ROBOR”, mai preciza, Ionuţ Dumitru, Presedinte Consiliul Fiscal.