Noile prevederi legislative privind plafonarea dobânzilor la creditele în lei și eliminarea titlului executoriu din contractele de credit vor avea ca efect reducerea creditării a spus astăzi Sergiu Oprescu, președinte Alpha Bank și președinte ARB, în cadrul evenimentului „Noi tendințe în reglementare cu focus pe protecția consumatorului”, organizat de Asociația Română a Băncilor împreună cu Institutul Bancar Român (IBR), la sediul IBR.
„Limitarea intermedierii financiare ar fi un efect nedorit. Noi încercăm să vedem cine ar putea fi perdanții. Din punctul meu de vedere, e vorba de clienții de bună credință, pentru că ei vor suporta costul unei intermedieri financiare deficitare. Ei vor avea un acces la credit mai greu, constrângeri suplimentare și costuri mai mari. Încercăm să atragem atenția asupra efectelor pe termen lung. Noi am încercat să le identificăm, ca să nu fim blamați că nu am făcut-o”, a mai spus Oprescu.
Inițiativa legilativă la care face referire bancherul își propune să limiteze nivelul dobânzilor creditelor în lei la cel mult de 2,5 ori nivelul dobânzii cheie.
În opinia acestuia, raportarea ar trebui să se facă mai degrabă la dobânda medie a pieței bancare, așadar la un factor endogen, și nu la dobânda cheie, un factor exogen.
„Ca o primă vedere, 50% din țările din Uniunea Europeană nu stabilesc plafonare, iar din cele care stabilesc, 75% folosesc un criteriu de raportare de nivel endogen. Pe de altă parte, când ai o competiție ridicată, oricum ai cea mai bună protecție din punct de vedere al costului”, a mai spus Oprescu.
Chiar și cele patru țări care au abordări exogene au o altă abordare față de România, a mai atras atenția bancherul, menționând că Spania aplică aceste prevederi pentru „acea creditare de natură subvenționată, precum Prima casă”.