Cele mai importante două calități pe care trebuie să le aibă un tânăr care vrea să facă o carieră în banking sunt încrederea și competența, a spus Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB). Nu poți să ai încredere în tine dacă nu ești onest și nu ești sigur de competențele tale, a mai spus Dănescu.
ARB împreună cu Institutul Bancar Român au organizat ieri seminarul „O carieră în banking: oportunități și provocări”. În cadrul evenimentului a avut loc și un târg de joburi la care au participat mai multe instituții de credit.
În cadrul seminarului, managerii de resurse umane din bănci le-au vorbit celor care vor să facă o carieră în banking despre cum își pot dezvolta cât mai bine cariera.
Cum totul începe cu un interviu de angajare, tinerii trebuie să țină cont că aspectul este foarte important. „Un sfat ar fi acela ca, în seara din preziua interviului să încercați să vă odihniți. Aspectul trebuie să fie unul îngrijit. Încercați să vă informați în prealabil în legătură cu instituția unde participați la interviu și să sosiți cu cel puțin 10 minute înainte, așa încât să puteți intra liniștiți la interviu”, a spus Diana Misa, HR Manager în cadrul OTP Bank România.
Și, deși pare un aspect puțin relevant, chiar și parfumul folosit la un interviu este important. Anca Marin, HR Manager la Leumi Bank, sfătuiește tineri care vor să își găsească un nou loc de muncă: „Nu vă parfumați exagerat. Este posibil să aveți noroc iar un HR manager femeie să suporte mai ușor acest lucru, dar de regulă reacția celui cu care susțineți interviu va fi să scuteze întâlnirea, ceea ce nu este în avantajul vostru”.
În fine, un alt sfat dat celor care vor să înceapă o carieră în banking este de a încerca, înainte de a participa la un interviu, să își definească propriile valori pentru a vedea dacă se potrivesc cu cele ale firmei unde vor să se angajeze. În plus, în cadrul interviului să nu vorbească despre experiențele nefaste de la locuri de muncă anterioare, deoarece ar putea crea o impresie greșită responsabilului de HR, a spus Iuliana Bălan, HR Manager Piraeus Bank.
Secretele din spatele cv-ului
Felul în care arată cv-ul este hotărâtor pentru un interviu. Specialiștii în HR spun că un recruter cu experiență „citește” un cv în 7 secunde, pentru că are ochiul format.
„CV-ul tebuie să fie structurat în funcție de experiența relevantă pentru interviul la care participați. Dacă sunteți la început de drum și nu există niciun fel de experiență profesională, nu este nicio problemă. Cel care susține interviul se va orienta după alte tipuri de experiențe, cum ar fi cea de voluntariat”, a spus Iuliana Bălan, Manager HR în cadrul Piraeus Bank.
În CV trebuie trecute punctele forte ale candidatului, sfătuiește la rândul său Adrian Lupulescu, HR Manager Banspost, care atrage atenția că „ingredientul unui job este să îți placă, să pui pasiune în el. Per ansamblu, ingredientele succesului ar fi: perseverență, pasiune, competență, autoevaluare”.
Cum dezvolți o carieră în banking
De asemenea, schimbarea frecventă a jobului nu dă bine la CV și nu este bună nici pentru cariera profesională, este de părere Liliana Urziceanu, HR Manager Banca Românească. „Indiferent care au fost motivele pentru care ați părăsit un job sau altul, un HR manager știe că este nevoie de cel puțin 6 luni pentru a cunoaște un mediu de lucru, așa că a pleca mai devreme pare un gest pripit. Pe de altă parte, schimbarea frecventă a jobului spune multe și despre competențele dobândite. Într-un an de zile se lucrează la 2-3 competențe, 3 fiind chiar un număr mare. Este imposibil ca în mai puțin de un an de zile să dezvolți o competență”, a mai spus aceasta.
Un alt sfat oferit de managerii de HR din bănci este acela de a echilibra experiența cu învățarea. „Puneți bine în balans experiența și învățarea. De abia odată ce v-ați angajat veți învăța mai mult dar trebuie ca noile cunoștințe să fie exact acelea de care aveți nevoie la locul de muncă. Pentru că există și tendința de a acumula cunoștințe înainte de a avea experiența necesară pentru deprinderea acestora. De exemplu, mulți tineri se înscriu la cursuri de MBA, înainte de a avea sedimentate bine cunoștințele necesare pentru acest pas”, a mai spus Adrian Lupulescu de la Bancpost.
Cum bankingul devin un domeniu tot mai complex, un alt sfat dat celor care vor să se angajeze în bancă este de a se specializa. „Specializarea este cea mai importantă. Încercați să vă specializați într-un domeniu să găsiți un domeniu care să vă placă. Este rău să mergi la ora 9 la serviciu și să te rogi să treacă timpul când ai de stat 10 -12 ore acolo”, a mai spus Anca Marin, HR Manager al Leumi Bank.