Cele mai mari institutii de credit din sistemul bancar romanesc au anuntat profituri substantiale in prima jumatate a anului, desi creditarea este inghetata. BCR, cea mai mare banca din Romania, a inregistrat un castig de aproape 127 de milioane de euro in primele sase luni ale anului. in aceeasi perioada a anului trecut, banca inregistra o pierdere de 125 de milioane de euro.
Si a doua banca din sistem, a avut un caștig mai mare. BRD a raportat un profit de 14 milioane de euro, cu 58 la suta mai mult decat in primul semestru al anului trecut. In acelasi timp, castigurile Bancii Trasilvania s-au mentinut la un nivel similar cu cel de anul trecut, de 41 de milioane de euro.
Cum au resusit bancile sa produca profit?
Hotarate sa iasa pe plus chiar si intr-o perioada in care putini romani mai au curajul sa se imprumute, bancile au decis sa creasca tarifele si comisioanele percepute pentru operatiunile curente. Platim astfel mai multi bani pentru fiecare tranzactie, inclusiv pentru retragerile de la bancomat. Introducerea unui nou comision inclusiv schimbarea tot mai frecventa a grilei de tarife pentru servicii curente a devenit o practica obisnuita a bancilor.
Iata cateva exemple
Comision pe poprire cont. La ora actuala, sunt peste zece institutii de credit care iti iau comision daca se dispune poprirea conturilor sau contului tau.
Sau, de exemplu, sa zicem ca ai un cont si vrei sa pui bani in el. Cine iti cere bani? Credit Europe Bank.
Bancherii apeleaza la orice metoda pentru a le lua banii clientilor, astfel ca multi romani s-au trezit ca trebuie sa plateasca un comision de incasare. Cu alte cuvinte, oricine are un card de credit pe care il alimenteaza in fiecare luna se poate trezi ca are de achitat comisioane de incasare la fiecare depunere. Clientul plateste o suma care poate ajunge si la 200 de euro.
La alte banci platesti doar daca depui multi bani in conturi. De exemplu, la RBS limita de „suportabilitate” este de peste 50.000 de lei, iar la Leumi Bank – peste 0,5 milioane de lei.
Cat castiga bancile din comisioane?
Mult. De exemplu, la BRD, comisioanele au avut o pondere de aproape 40% in venitul net al bancii in 2011, in crestere fata de aceeasi perioada din 2010, cand ponderea a fost de circa 33%.
Comisioanele si dobanzile sunt principalele castiguri ale unei banci, in proportie de aproximativ 90%, restul fiind venituri din activitatea de trezorerie. La bancile cu o cota considerabila de piata, top 5, veniturile din comisioane reprezinta in medie circa 45% din totalul veniturilor din dobanzi si comisioane, sustin analistii.