Start up nation, unul dintre cele mai ample programe guvernamentale ce oferă sprijin financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei pentru antreprenori a demarat în a doua parte a anului. IMM-urile nou create vor primi sprijinul financiar după ce vor fi realizat deja o parte din acțiunile asumate. Pentru a avea la dispoziție sumele necesare, viitorii antreprenori au nevoie de finanțare.
În acest sens, trei bănci, BCR, Banca Transilvania și CEC Bank, au fost cooptate în program pentru a oferi credite-punte. Împrumuturile se accesează relativ ușor, pe baza dovezilor că IMM-ul a fost acceptat în program, deci va primi sprijin nerambursabil. Dobânzile la credite sunt modice, și variază între 3 și 4%.
Pe lângă credite, cele trei bănci acordă beneficiarilor acces gratuit la cursuri dedicate antreprenorilor. Iată, comparativ, cum arată ofertele celor trei bănci, care este calendarul derulării evenimentelor și cum a decurs până acum procesul de finanțare, pornind de la explicațiile responsabililor de pe acest segment din cadrul instituțiilor de credit.
Finanțări pentru producție și servicii
În cadrul tuturor celor trei bănci programul este deja operațional, unele dintre acestea având deja un bilanț al primelor luni de activitate.
Astfel, la BCR, „programul este deja operațional și se poate aplica pentru credite de prefinanțare. La momentul de fațã, am oferit deja finanțãri în valoare de 1,2 milioane de lei mai multor antreprenori din domeniul proiectãrii, producției și serviciilor”, ne-au declarat reprezentanții bãncii.
Totodată, la Banca Transilvania, programul este operațional din iulie, când a fost semnatã convenția de colaborare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Potrivit responsabililor BT, „pentru a acorda credite în cadrul acestui program este nevoie, pentru dosarul de creditare, de Acordul de finanțare semnat cu Ministerul sau agențiile teritoriale ale acestuia. Primele acorduri de finanțare au fost semnate începând cu 28 august a.c., iar BT a început discuțiile cu beneficiarii granturilor, așa încât finanțãrile vor fi acordate de acum înainte, având în vedere aceste etape care trebuie parcurse.”
Zilele trecute și CEC Bank a comunicat primele detalii privind finanțarea. Între timp, banca a primit însã și procesat solicitãri venite de la antreprenori, precizând într-un comunicat cã aceste „condiții se aplicã și creditelor deja aprobate de CEC Bank, precum și numeroaselor solicitãri aflate în analizã în unitãțile bãncii”. Potrivit comunicatului, peste 10% din clienții atrași au deja creditele aprobate sau se aflã în stadiu final de analizã”.
Creditul se acordă într-un interval de maximum 20 de zile
Acordarea creditului este un process destul de simplu, dupã cum ne-au declarat reprezentanții BCR. Potrivit acestora, antreprenorii declarați eligibili trebuie mai întâi sã vinã la bancã, sã deschidã un cont, sã depunã toate documentele necesare acordãrii creditului de prefinanțare și sã aștepte verificarea acestora. Banca deschide contul, oferã un extras de cont, apoi verificã eligibilitatea și gradul de risc pentru creditul solicitat și, dacã totul este conform standardelor, aprobã creditarea. „Termenul estimat pentru procesarea tuturor pașilor este de 5 zile lucrãtoare de la depunerea tuturor documentelor, însă termenul maxim posibil este de 20 zile lucrătoare”, ne-a informat BCR.
Și la Banca Transilvania procesul de acordare al creditului poate dura maximum 20 de zile, clienții putând depune solicitãri atât pe site-ul Bãncii Transilvania, în cadrul secțiunii dedicate, cât și în oricare dintre sediile BT.
CEC Bank a anunțat cã și-a stabilit ca obiectiv sã acorde aceste credite în maximum patru zile, chiar dacã Programul menționeazã un termen de cinci zile.
Oferta bãncilor – gratuitate la administrarea contului curent și cursuri pentru antreprenori
Toate bãncile incluse în program au renunțat la o parte din costurile pe care le percep în mod normal debitorilor.
BCR considerã cã are una dintre cele mai competitive oferte, ținând cont în special cã pachetul de cont curent este gratuit timp de un an. Oficialii bãncii ne-au declarat cã pun la dispoziția antreprenorilor un pachet de cont curent „gratuit timp de 12 luni de la momentul când devii client BCR, și nu de la înființarea companiei”. Creditul oferit de BCR are o dobândã de 3,5% pe an. „Tragerile din credit se fac dupã ce banca se asigurã prin specialiștii interni de conformitatea cu proiectul de business, astfel încât cheltuiala efectuatã sã corespundã instrucțiunilor de implementare ale proiectelor eligibile în StartUp Nation”, ne-au mai declarat oficialii bancari. La capitolul „elemente de noutate” aceștia au mai menționat cã „finanțãrile acordate de BCR prin programul StartUp Nation sunt disponibile fãrã constituirea de depozit colateral. De menționat cã BCR finanțează, prin pachetul StartUp Nation și TVA-ul, dacã acesta reprezintã o cheltuialã eligibilã în cadrul planului de afaceri. Alte elemente de noutate țin de scãderea cuantumului comisioanelor aplicate de bancã pânã la 1%, achitabile în trei rate lunare, la care se adaugã una de grație”. Debitorii vor trebui sã achite comisionul de garanție perceput pentru Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), 2,48%. În fine, „dincolo de oferta strict financiarã, BCR le propune antreprenorilor un pachet de educație financiarã, prin care le va pune la dispoziție materiale educative, ce îi vor ajuta la înțelegerea pașilor care trebuie fãcuți atunci când pornești un business. De asemenea, BCR va organiza cursuri speciale în sucursalele din toatã țara”, au punctat reprezentanții bãncii.
Banca Transilvania a lansat la rândul sãu un pachet cu comisioane zero pentru antreprenori și, pe lângã facilitãțile financiare, le oferã acces gratuit la traininguri pentru dezvoltarea afacerilor. „Avantajul competitiv al Bãncii Transilvania este întreg pachetul oferit atât din punctul de vedere al creditului punte, cât și operațional: Contul Primul An Gratuit, accesul la cursuri organizate de BT Club, posibilitatea creãrii unui site de prezentare sau a unui magazin on-line, valorificarea întregii experiențe BT în ceea ce privește derularea programelor guvernamentale, StartUP și SRL-D”, ne-au declarat oficialii BT.
Odatã cu lansarea programului, CEC Bank a anunțat la rândul sãu o ofertã cu comisioane zero pentru analiza și gestiunea creditelor. În plus, banca organizeazã pentru antreprenori o serie de work-shop-uri. „CEC Bank se implicã activ în susținerea programului guvernamental Start-Up Nation, venind în întâmpinarea companiilor nou-înființate cu sprijin real, prin finanțare, mentorat și consiliere. Astfel, pe lângã lansarea campaniei promoționale aferentã creditelor punte din cadrul programului, CEC Bank va participa, în calitate de partener, la o serie de work-shop-uri dedicate, alãturi de business angels, fonduri de invesții, start-up-uri, IMM-uri sau viitori antreprenori”, a declarat Radu Ghețea, președintele bãncii.
Prin intermediul programului, bãncile sperã sã poatã finanța toate cererile ce le sunt adresate. Oficialii BT anticipeazã cã va fi vorba de „câteva mii de solicitãri în Programul Start-Up Nation”, doar în cazul Bãncii Transilvania.
Sfaturi pentru antreprenori – sã nu aibã datorii la buget și sã vinã cu planuri bine structurate
În general, bãncile sunt reticente când vine vorba de finanțarea IMM-urilor ce s-au dovedit, în timp, cei mai riscanți clienți. Planuri de afaceri pe care bancherii le considerã fãrã perspectivã și reticența multor antreprenori de a capitaliza afacerea și din fonduri proprii, determinã creditorii sã respingã multe cereri de finanțate. Din experiența de pânã acum cu IMM-urile, bancherii au câteva sfaturi pentru antreprenorii din programul Start-up Nation.
Responsabilii BCR îi sfãtuiesc „în primul rând, sã se asigure încã de la început cã au înțeles care sunt condițiile contractuale în relația cu banca, sã analizeze cu atenție costurile tuturor bãncilor implicate în program, sã aibã banii pregãtiți pentru comisioanele de acodare/analizã/gestiune, evaluare/acordare garanții, FNCGIMM, sã respecte planul de afaceri asumat cãtre minister și sã fie conștienți cã într-o afacere acesta e doar începutul. Susținerea realã a antreprenorului, personalã și financiarã, începe dupã implementarea proiectului”. În plus, pentru a avea și pe viitor un business finanțabil ar fi bine „sã activeze într-un sector exclus de la finanțare, sã fie transparenți și sinceri în relația cu banca, sã planifice foarte exact acțiunile de business, sã aibã un acționariat stabil și sã nu se afle în procedurã de insolvențã”.
Antreprenorilor din programul Start-up Nation, responsabilii Bãncii Transilvania le recomandã sã respecte etapele necesare și destinația alocației financiare nerambursabile (AFN). În plus, pentru a menține business-ul finanțabil, este nevoie ca noua afacere sã aibã în primul rând capacitatea de „a satisface o nevoie sau o dorințã realã sau de a crea o dorințã pentru un anumit segment de consumatori/viitori clienți. Depinde, de asemenea, de experiența antreprenorului, de viziunea și echipa lui, de capacitatea de adaptare la piațã, de implicarea și de încrederea în afacerea sa. Ca în orice domeniu, experiența și pasiunea fac diferența”, ne-au mai declarat specialiștii BT.