Raiffeisen Bank intenţionează să înăsprească şi mai mult condiţiile de acordare a creditelor imobiliare, după ce a mărit avansul la 35% pentru finanţările în lei şi la 40% pentru cele în euro, dacă legea dării în plată va primi avizul Curţii Constituţionale a României, în urma contestării actului normativ de către instituţiile de credit, a declarat preşedintele băncii, Steven van Groningen, într-un interviu pentru News.ro, citat de Adevărul.
Raiffeisen a fost prima instituţie de credit care a anunţat majorarea avansului la creditele imobiliare, la finalul lunii ianuarie.
Factorii pe care o bancă îi ia în calcul pentru un credit imobiliar sunt avansul, costul finanţării (dobânda), perioada, dar şi lichiditatea pe piaţa imobiliară, potrivit lui van Groningen.
„În oraşele mari, unde ai o anumită piaţă pentru apartamente, băncile pot să aibă o abordare, iar în zonele unde există o lichiditate mai mică sau nu ai o piaţă imobiliară dezvoltată, să aibă o altă abordare. Fiecare bancă poate să-şi gestioneze riscul folosind cele trei-patru instrumente“, a declarat şeful băncii pentru News.ro. El a amintit că sistemul bancar este acuzat în prezent că şi-a asumat prea multe riscuri înainte de criză. Astfel, în condiţiile în care creşte riscul pentru sistemul bancar printr-o legislaţie nouă, reacţia „absolut normală“ a băncilor este să întărească condiţiile de risc pentru a fi „consecvente“.
Preşedintele Raiffeisen Bank, care conduce şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), consideră în continuare că legea dării în plată este neconstituţională.
„Legea e foarte prost scrisă şi nu cred că va fi foarte greu să găsim, în anumite cazuri, o posibilitate să refuzăm (notificările de dare în plată – n.r.), să existe o diferenţă de opinie şi atunci trebuie clarificată prin tribunal, judecătorul trebuie să interpreteze legea, dacă legislatorul nu a făcut anumite lucruri clare“, a spus van Groningen, citat de Adevarul.ro
În interviul acordat pentrru News.ro, Groningen a precizat că, pentru clienţii care au cu adevărat probleme la plată şi pentru care banca a aplicat restructurări şi cunoaşte situaţia, poate identifica soluţii în continuare. „Dar ar putea să fie şi cazuri în care cineva a plătit, este la zi, dar a făcut nişte calcule şi a ajuns la concluzia că astăzi e mai bine să dea casa în plată şi să scape de datorii sau că este o ocazie de care se foloseşte să mai negocieze cu banca. Mi se pare total incorect“, a mai spus şeful Raiffeisen Bank.
Până la acest moment, 14 bănci au anunţat majorarea avansului perceput la creditele imobiliare -Raiffeisen Bank, Banca Românească, Garanti Bank, Bancpost, BRD, Alpha Bank, Intesa SanPaolo, CEC Bank, BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica si Piraeus Bank.