Presedintele Traian Basescu a participat, vineri, la cea de-a doua sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European , de la Bruxelles.
Iata cateva din declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la mecanismul de supraveghere bancara pe care BCE o va realiza in UE:
-Consiliul European a avut trei teme principale: politica economica si constatarea deciziei COFIN de miercuri cu privire la mecanismul de supraveghere bancara, politica de securitate si apararea cu accent pe industria de aparare, Siria.
– BCE va supraveghea marile banci iar BNR pe cele mici;
– bancile trebuie „rupte” de stat;
Presedintele Traian Basescu a facut vineri o declaraţie ironica la adresa procesului de creditare in Romania, facand referire la cazul fraudelor bancare in valoare de 85 de milioane de euro. „Nu putem spune ca nu e creditare in Romania. si ieri (joi – n.r.) am avut un exemplu de creditare, ce-i drept ratata, dar am avut. S-a ocupat DIICOT”, a spus Basescu.
Un alt mesaj al concluziilor este legat de disciplina bugetara. Bugetele trebuie indreptate spre investitii, bugetele nationale trebuie sa aiba in vedere cheltuielile pentru crestere economica prin investitii.
-S-a revenit asupra unui mesaj important care este legat de faptul ca sunt state cum este Romania care au aplicat politici extrem de ferme in perioada 2010 – 2012 pentru restabilirea echilibrelor macro-economice. Aceste state pot fi in situatia in care desi se incadreaza in parametri Pactului de stabilitate si crestere, ma refer la deficit, va fi unul sub 3%, desi se incadreaza in criteriile Pactului nu au resursa pentru investitii ca sa-si genereze o crestere mai accentuata. Atunci poate interveni UE cu resurse proprii, atat cat ai un deficit mai mic de 3% sa poata veni cu resursa pentru investitii. Dar sa fie in parametri Pactului de stabilitate.
-Este un element de natura sa ajute statele care au facut eforturi consistente de ajustare sa-si genereze crestere prin resursa financiara de la UE. Spre exemplu, internetul de banda larga.