Ministerul Finanțelor vine cu vești bune pentru românii care aleg să investească în titluri de stat Fidelis. Începând cu 6 iunie 2025, o nouă emisiune va fi disponibilă, oferind o dobândă de 8,35% pe an — cea mai ridicată de până acum pentru emisiunile în lei. În premieră, donatorii de sânge vor avea acces la titluri de stat cu scadență de 2 ani, păstrându-se avantajul dobânzilor neimpozabile.
Dobânzi neimpozabile record pentru donatorii de sânge
Românii care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediția din iunie, vor beneficia de dobânzi atractive și neimpozabile la emisiunile în lei de 8,35% – cu scadența la 2 ani, pentru donatorii de sânge, de 7,35% – cu scadența la 2 ani, de 7,70% – cu scadența la 4 ani și de 7,95% – cu scadența la 6 ani. Pentru emisiunile în euro, dobânzile vor fi de 3,90% – cu scadența la 2 ani, de 5,60% – cu scadența la 5 ani și de 6,50% – cu scadența la 7 ani.
”Tranșa specială de titluri de stat FIDELIS, emise în lei, dedicată tuturor celor care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2025, va avea o dobândă de 8,35%, cu scadența la 2 ani. Donatorii-investitori beneficiază de un prag minim de subscriere redus de la 5.000 de lei la 500 lei, în limita unui plafon maxim de 100.000 lei”, se menționează într-un comunicat.
Noua structură a programului FIDELIS, împreună cu programul Tezaur, care include maturități de 1, 3 și 5 ani, oferă investitorilor și celor care doresc să economisească prin titluri de stat întreaga paletă de maturități, de la 1 la 7 ani, cu opțiuni atât în moneda națională, cât și în euro.
Facilități disponibile pentru titlurile FIDELIS
Cei care investesc în titlurile de stat FIDELIS se bucură de facilități precum posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere în funcție de prețul primit pe bursă, neimpozitarea veniturilor obținute ca urmare a deținerii titlurilor și flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei, pentru emisiunea în lei, și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Potrivit MF, cifrele celor patru ediții din 2025 dovedesc interesul crescut al românilor pentru modalitatea de economisire propusă de Ministerul Finanțelor în condițiile în care suma totală investită a depășit 9,2 miliarde de lei, ordinele de subscriere au ajuns la 97.822, numărul donatorilor – investitori la 13.827, iar peste 1,039 miliarde de lei reprezintă suma totală investită de donatorii-investitori.