Întreprinderile mici și mijlocii au nevoie de bani în special pentru finanțarea activității curente. Tocmai de aceea, în România, ponderea creditelor pentru capital de lucru acordate de bănci este dominantă. În general, lipsa de lichidități sau încasarea cu întârziere a facturilor determină companiile mici și mijlocii să apeleze la finanțare din partea instituțiilor de credit. Împrumuturile sunt folosite pentru a plăti furnizorii, pentru a achita dările la stat și pentru a acoperi salariile. Îmbucurător este faptul că, în ultimii ani, nevoile de finanțare a IMM-urilor se schimbă progresiv, remarcându-se un avans al creditelor destinate investițiilor în dezvoltarea business-urilor.
O evaluare exactă a pieței din punctul de vedere al portofoliilor de împrumuturi accesate de IMM-uri este aproape imposibil de realizat, unul dintre motive fiind acela că fiecare bancă are propria definiție pentru acest segment, situație care generează un grad mare de fragmentare. De asemenea, există încă multe instituții de credit care nu oferă cifre detaliate despre soldul finanțărilor de profil, punctând doar în unele cazuri date despre evoluția portofoliului în procente, fără a menționa însă volumul acestor împrumuturi.
Publicația online BankingNews a reușit să identifice cei mai mari cinci finanțatori ai acestui segment de clienți, vital pentru economia oricărei țări, analizând comunicările publice cu privire la rapoartele financiare ale băncilor. Conform estimărilor optimiste ale BankingNews, soldul creditelor pentru IMM-uri se apropie 50 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 18% din totalul împrumuturilor acordate de băncile locale sectorului neguvernamental. Împrumuturile accesate de afacerile mici și mijlocii înseamnă circa 38% din finanțările atrase de companiile românești de la bănci.
Datele disponibile arată că Banca Transilvania domină piața creditelor pentru IMM-uri, cu un portofoliu impresionant de aproape 18 miliarde de lei, care reprezintă mai mult de 40% din totalul împrumuturilor acordate de bancă (peste 42 miliarde de lei la 31 decembrie 2020). Această cifră readuce în prim-plan sloganul pe care instituția de credit de la Cluj l-a folosit în perioada premergătoare crizei financiare din 2008, respectiv ”Banca Nr. 1 pentru IMM-uri”. Cu cele 18 miliarde de lei, Banca Transilvania mușcă o felie importantă din segmentul de profil, având o cotă de piață de aproape 40%.
Pe locul al doilea în topul băncilor după soldul creditelor pentru afacerile mici și mijlocii este CEC Bank, instituția cu acționariat de stat, care deține un volum de împrumuturi de profil de aproximativ 9 miliarde de lei (circa 38% din total credite).
Cea de-a treia instituție de credit pe piața analizată este BCR, cu un sold al creditelor pentru IMM-uri de 7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă peste 16% din totalul finanțărilor plasate în România de banca cu acționariat austriac.
Raiffeisen Bank și BRD sunt băncile care completează clasamentul realizat de publicația BankingNews, ambele cu portofolii de împrumuturi pentru IMM-uri în valoare de aproximativ 2,6 miliarde de lei fiecare, cu un plus de câteva zeci de milioane de euro pentru instituția de credit cu acționariat austriac.