În toamna anului trecut, când UniCredit Bank și Alpha Bank își anunțau fuziunea, calculele privind cota de piață după active arătau ca sigură informația că noua entitate se va poziționa pe locul al treilea în clasamentul celor mai mari bănci din România. Era aproape o certitudine că UniCredit Bank + Alpha Bank se va așeza pe podium în locul BRD Groupe Société Générale. Între timp însă lucrurile ne arată că UniCredit + Alpha Bank nu trebuie să se mai bată cu BRD pentru podium pentru că a răsărit ca din senin un competitor care pare, în acest moment, greu de bătut.
Mai precis? Total pe nepusă masă, finalul lui 2023 a venit cu o surpriză imposibil de anticipat: CEC Bank se cocoța pe aceeași poziție vizată de noul conglomerat bancar. Chiar dacă toată lumea a spus că este doar o ascensiune conjuncturală, evoluțiile din primul semestru din 2024 ne-au arătat că de fapt CEC Bank și-a consolidat locul al treilea din topul băncilor după active și intenționează să rămână cel puțin la acest nivel.
Datele oficiale din bilanț arată că CEC Bank a reușit să-și majoreze activele în perioada ianuarie – iunie 2024 cu circa 35% față de aceeași perioadă a anului anterior, adică cu aproape 10 miliarde de lei, mult peste dinamica pieței. Practic, instituția de credit cu acționariat de stat a reușit cea mai mare creștere netă a activelor din industria de profil și este pur și simplu pe cai mari, cu un total al activelor de 93,2 miliarde de lei și o cotă de piață 11,1%.
Spre comparație, raportându-ne la datele oficiale din bilanțurile UniCredit Bank (doar banca) și Alpha Bank de la finalul primului semestru din acest an, cele două bănci aveau împreună active în valoare de 91,2 miliarde de lei, aproape similar cu cât aveau la sfârșitul anului 2023. În esență, stagnarea UniCredit Bank + Alpha Bank pe de o parte și creșterea abruptă a CEC Bank pe de altă parte, au făcut ca instituția de credit de stat să fie sigură, cel puțin pentru următorul an, de ocuparea celui de-al treilea loc din clasamentul celor mai mari bănci locale.
Este aproape imposibil ca noua entitate formată din UniCredit Bank și Alpha Bank să reușească să acumuleze cotă de piață într-un ritm mai rapid decât CEC Bank în 2025 atâta timp cât focusul pentru această perioadă este alipirea celor două business-uri. Totuși, este important ca acest conglomerat bancar să se uite atent la oportunități și să fie cât mai activ pe piață, ”să țină aproape” cum s-ar spune, deoarece dacă CEC Bank va continua să se miște cu aceeași viteză ca în ultimul an și jumătate, dezideratul ocupării ultimului loc de pe podium ar putea deveni din ce în ce mai greu de atins, în condițiile în care CEC Bank va majora ecartul față de poziția a patra a clasamentului.
O soluție viabilă și care pare la îndemână, chiar dacă asta ar însemna cel mai probabil o renegociere a termenilor înțelegerii dintre UniCredit Bank și Alpha Bank privind fuziunea, ar fi integrarea UniCredit Consumer Financing, institutia financiară din grupul UniCredit specializată în finanțare pentru persoane fizice, în noua entitate bancară ce va rezulta din fuziunea propriu-zisă.
UniCredit Consumer Financing are active de puțin peste 3 miliarde de lei, suficient cât să ajute noua entitate să se bată, cât de cât, de la egal la egal, cu CEC Bank. Spun ”cât de cât, de la egal la egal”, pentru că toate calculele prezentate în cadrul acestei analize au ca raportare luna iunie 2024. O situație mai exactă asupra realității din teren o vom avea cel mai probabil după încheierea bilanțului pe 2024, când este foarte posibil să constatăm că diferența dintre CEC Bank și UniCredit Bank + Alpha Bank de la momentul iunie 2024 este mult mai mare față de cele 2 miliarde de lei.