In anul 2013, UniCredit Tiriac Bank a continuat strategia de crestere pe piata din Romania, mentinand un nivel al profitabilitatii peste media sistemului bancar, avand o lichiditate solida, un nivel al solvabilitatii confortabil si inregistrand o imbunatatire a eficientei, se arata un comunicat de presa al bancii.
La nivel consolidat, profitul operational a atins 766 milioane de lei, pe fondul unei cresteri semnificative a veniturilor pana la 1,5 miliarde lei. Cheltuiala cu provizioanele de credit a atins 744 milioane lei ceea ce a condus la un profit net consolidat, dupa interesul minoritar, de 87,7 milioane lei.
Consolidat, portofoliul de credite a ajuns la aproximativ 18,8 miliarde lei, sustinut de creditarea IMM-urilor si a personelor fizice.
Rezultatele prezentate au la baza primele situatii financiare consolidate pentru UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing IFN SA in conformitate cu IFRS adoptat de UE si aplicabil institutiilor de credit din Romania conform Ordinului BNR 27/2010 si urmeaza a fi propuse aprobarii AGA.
Veniturile operationale consolidate s-au plasat la 1,5 miliarde lei (337,8 milioane euro) la sfarsitul anului 2013. Cheltuielile operationale au atins nivelul de 727 milioane lei (164,5 milioane euro), iar profitul operational a ajuns la 765,5 milioane lei (173,2 milioane euro). Provizioanele pentru credite au atins nivelul de 744 milioane lei (168,3 milioane euro).
Indicatorii financiari, calculati dupa interesul minoritar, releva o pozitie echilibrata, plasandu-se peste media sistemului bancar: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins 3,1%, in vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,3%. Grija permanenta pentru un control eficient al costurilor a plasat raportul intre costuri si venituri la nivelul de 48,7% in decembrie 2013. Costul riscului pentru anul 2013 este de 4,4 puncte procentuale, in timp ce rata creditelor neperformante s-a plasat la 11,08%. Acoperirea cu provizioane a creditelor din bilant este de 10,15%, un nivel care acopera confortabil riscurile identificate si potentiale.
Volumul activelor a fost de 28,5 miliarde lei la finalul anului 2013. Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 10,6% a finantarilor acordate IMM-urilor, de cresterea cu 18,4% a creditelor cu ipoteca acordate persoanelor fizice si de cresterea cu 3% a creditelor acordate companiilor de talie medie. Depozitele clientelei au ajuns la un volum total de 15,1 miliarde lei, evolutia fiind sustinuta de cresterea cu 13,8% a volumelor pe zona IMM in ultimul an, respectiv cu 18,5% pentru companiile de talie medie si cu 36,7% pentru persoanele fizice in acelasi interval. Volumul finantarilor externe atrase de UniCredit Tiriac Bank de la Grup si de la Institutiile Financiare Internationale a crescut cu aproximativ 9% in anul 2013 pana la nivelul de 1,9 miliarde euro.
Raportul dintre credite si depozite se plaseaza la nivelul de 124%, sustinand un nivel confortabil al lichiditatii. UniCredit Tiriac Bank a incheiat anul 2013 cu un numar de 188 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor pentru banca si UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.169. Obtinerea unei profitabilitati cat mai bune la nivelul sucursalelor si eficienta organizationala au continuat sa fie prioritare. La inceputul lui ianuarie 2013, banca a achizitionat pachetul majoritar al UniCredit Consumer Financing, pastrand in continuare pachetul de 20% din actiunile UniCredit Leasing Corporation.
Proiectul de reorganizare a activitatii de leasing la nivel local, prin care s-a planificat transferul controlului asupra majoritatii entitatilor de leasing ce isi desfasoara activitatea in Romania de la Holding catre UniCredit Tiriac Bank SA a fost aprobat la inceputul anului 2014 urmand ca, odata finalizat, entitatile controlate fie direct, fie indirect sa fie incluse in perimetrul de consolidare in 2014.
„Anul 2013 a fost unul plin de evenimente notabile pentru UniCredit Tiriac Bank. Incepand cu emisiunea de obligatiuni, continuand cu achizitia si finalizarea cu succes a transferului business-ului RBS, UniCredit si-a urmat strategia de crestere sustenabila pe toate segmentele principale de activitate. In ceea ce priveste mediul economic din Romania, estimam o dinamica mai lenta a PIB in 2014 comparativ cu 2013, o activitate de creditare inca limitata si o profitabilitate a sistemului bancar in continuare sub presiune. In ciuda conjuncturii economice care se mentine dificila pentru sistemul bancar, UniCredit Tiriac Bank va continua sa se concentreze pe dezvoltarea prezentei sale in piata”, a spus CEO-ul UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.
In conformitate cu situatiile financiare individuale intocmite de UniCredit Tiriac la 31.12.2013, banca a inregistrat venituri operationale totale de 1,384 miliarde lei (313,2 milioane euro), in crestere cu 10,8% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, cheltuielile operationale au crescut cu 8,7%, pana la 689,1 milioane lei (155,9 milioane euro), iar profitul operational s-a plasat la 694,7 milioane lei (157,2 milioane euro), in urcare cu 13% fata de anul precedent. Profitul net al bancii a atins nivelul de 75,1 milioane lei, in scadere fata de finalul anului 2012. Raportul intre costuri si venituri s-a imbunatatit, scazand cu aproximativ un punct procentual, pana la 49,8%, semnificativ sub valoarea estimata a indicatorului pentru sistemul bancar de 56,7%.
Activele totale ale bancii s-au plasat la nivelul de 27,5 miliarde lei (6,1 miliarde euro) in crestere cu 9,6% fata de decembrie 2012, fata de o scadere de aproximativ 1% la nivelul sistemului bancar. Volumul creditelor a ajuns la 17,6 miliarde lei (3,9 miliarde euro), in usoara crestere, cu 1,8% fata de finalul anului trecut, fata de o scadere de aproximativ 3,3% pentru sistemul bancar. Depozitele clientilor au atins nivelul de 15,2 miliarde lei (3,4 miliarde euro) in crestere cu aproximativ 10% fata de perioada similara a anului trecut, fata de o crestere cu 9,3% pentru sistemul bancar. Raportul intre creditele si depozitele bancii a avut o evolutie favorabila, scazand cu 9 puncte procentuale, pana la 116% fata de perioada similara a anului trecut, cand a fost 125%. Rata solvabilitatii s-a situat la 13,3% la finalul anului 2013, fara a include profitul perioadei, oferind o baza solida pentru trecerea la standardele Basel III.