Investitorii au discutat despre problemele pe care le intampina in mediul de afaceri romanesc. De la practicile guvernamentale care nu sprijina un mediu de afaceri sanatos, pana la mult discutata lege a insolventei, investitorii au punctat minusurile din legislatia autohtona. „Nu putem sa continuam sa adoptam legislatie importanta fara un proces de consultare cu mediul de afaceri. (…) in cazul insolventei, procesul este prea lung, prea scump si se recupereaza prea putin. Nu vedem aceste probleme rezolvate prin noul act normativ”, a declarat, miercuri, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Romani, Steven van Groningen.
Bancherul a adaugat ca declararea OUG privind insolventa drept neconstitutionala este un lucru bun, pentru ca adoptarea in procedura de urgenta nu asigura predictibilitate pentru mediul de afaceri.
„Nimeni nu va investi daca nu e un mediu predictibil. Trebuie facuta o analiza de impact a legislatiei si sa existe o consultare reala a celor careia se adreseaza legislatia”, a adaugat van Groningen.
Unde greseste Guvernul
Practica folosirii ordonantelor de urgenta afecteaza increderea comunitatii de afaceri si atractivitatea mediului investitional, considera oamenii de afaceri, care spun ca 100 de astfel de acte pe an este un numar mult prea mare si cer ca propunerile legislative sa fie puse in dezbatere sase luni.
„Avem de-a face cu un numar incredibil de mare de ordonante de urgenta. Este o problema in România. Este clar ca 100 de ordonante de urgenta in medie nu pot asigura un mediu de afaceri functional”, a declarat miercuri vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen.