Proiectul “Romania pe profit”, desfasurat de Volksbank Romania in perioada 11 septembrie – 8 octombrie, a reunit circa 400 de antreprenori locali, care au avut ocazia sa-si prezinte problemele din mediul de business local si, totodata, au beneficiat de consultanta din partea reprezentantilor Volksbank.
Oamenii de afaceri spun ca isi gestioneaza cu greu afacerile in aceasta perioada delicata pentru economia romaneasca, iar una dintre cele mai grele decizii este daca se merita sa-ti asumi noi investii.
“Antreprenorii reprezinta sansa relansarii economiei, intrucat IMM-urile sunt primele care s-au adaptat la anii grei de criza: Noi suntem deschisi sa le sustinem proiecte noi si inovative, dar oamenii de afaceri trebuie sa prinda curaj pentru a valorifica oportunitatile, in detrimental sigurantei”, a declarat Bogdan Neacsu, Vicepresedinte pe corporate al Volksbank.
Principalele nemultmiri ale antreprenorilor sunt legate de garantiile imobiliare, fiscalitatea, lipsa interesului politic pentru atragerea de investitori straini si barierele birocratice.
Reprezentantii Volksbank i-au asigurat insa ca “era” garantiilor imobiliare s-a incheiat, si in prezent, criteriul cheie la acordarea unui credit este reprezentat mai degraba de contractele si comenzile pe care acestia le-au incheiat cu partenerii lor de afaceri.
De asemenea, oamenii de afaceri spera ca bancherii sa fie mai deschisi la ideile lor de business si sa poata dezvolta un parteneriat, care se bazeze pe incredere si consiliere.
Daca in regiunea de Vest antreprenorii locali considera ca multinationalele, capitalul si bancile straine au ridicat zona, oamenii de afaceri din regiunea de Nord-Est se simt neglijati.
Antreprenorii din Brasov si Sibiu au fost singurii care s-au aratat optimisti, fiind increzatori ca zonele lor vor creste mult mai rapid decat media nationala, bazandu-se pe fluxul investitorilor straini care vor continua sa vina in zonele unde exista forta de munca calificata, in special pe zona industriala.
Desi recunosc ca fara multinationale ar fi mult mai greu, antreprenorii locali cer sa beneficieze de aceleasi facilitati si atentie ca si investitorii straini.
Printre problemele intampinate de oamenii de afaceri din zona Moldovei se numara lipsa infrastructurii, a unui aeroport modern, texele ridicate si lipsa de predictibilitate legislativa, care afecteaza perceptia investitorilor straini.
Daca la prima vedere fondurile europene reprezinta o solutie de salvare, birocratia si controlul fac ca foarte multi initiatori sa renunte sa mai acceseze aceasta sursa de finantare, care este gratis.
Antreprenorii prezenti la intalnirile organizate de Volksbank Romania au spus ca au renuntat la multe proiecte din cauza termenului lung in care isi primesc banii, a controalelor, dar si a contractelor de consultanta care sunt prea costisitoare.
O alta problema cu care se confrunta toate companiile de la nivel local, atat cele romanesti, cat si cele straine, este lipsa fortei de munca specializate si implicit a scolilor profesionale.
Volksbank a deschis centre de business in Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Sibiu, Cluj, Oradea, Timisoara, Iasi si Constanta prin care isi propune sa cunoasca mai bine afacerile antreprenorilor locali si astfel sa ofere consultanta de specialitate si servicii dedicate.