Elvetia investigheaza 12 banci europene, americane si japoneze suspectate de manipularea dobanzilor pe piata interbancara, cu efect asupra unor active de cateva sute de miliarde de dolari, transmite Reuters. Bancile anchetate sunt Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC Holdings, JP Morgan Chase, Mizuho Financial Group, Rabobank Groep, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Banking Corporation si UBS. Comisia pentru Concurenta (COMCO) a anuntat vineri ca are informatii privind asocierea traderilor de derivate financiare in vederea manipularii London Interbank Offered Rate (LIBOR) si Tokyo Interbank Offered Rate (TIBOR).
„Traderii de derivate angajati la cateva institutii financiare ar putea sa fi manipulat informatiile prin actiuni coordonate, influentand dobanzile de referinta in favoarea lor”, se arata intr-un comunicat al COMCO. Indicele de dobanda LIBOR este stabilit zilnic de British Bankers’ Association (BBA), fiind derivat din dobanzile comunicate de banci pentru piata interbancara. LIBOR influenteaza dobanzile pentru instrumente financiare si defivate financiare cu o valoare estimata la 350 miliarde de dolari. Totodata, indicele este folosit ca rata de referinta in politica monetara a Bancii Nationale a Elvetiei.
Autoritatile din SUA, UE si Marea Britanie investigheaza de asemenea daca bancile au comunicat dobanzi interbancare sub nivelul real pentru a-si reduce costurile de finantare si pentru a calma panica investitorilor in timpul crizei financiare mondiale. „Comunicam cu Departamentul de Justitie din SUA si Comisia Europeana. In prezent, ne concentram pe problemele care au aparut pe piata elvetiana. Suntem in mijlocul anchetei”, a declarat un oficial al COMCO.
Barclays, Bank of America si West LB sunt anchetate de autoritati din alte parti ale lumii pentru suspiciuni similare, insa nu sunt vizate de investigatia din Elvetia. „Daca vom constata ca exista si alte parti implicate, vom extinde investigatia”, a precizat reprezentantul COMCO. Anul trecut, o institutie de administrare de active din Europa a actionat in justitie 12 banci din SUA, Europa si Japonia, inclusiv Deutsche Bank, UBS si Credit Suisse, acuzandu-le ca s-au asociat pentu manipularea LIBOR. Spre sfarsitul anului, Charles Schwab Corp a intentat doua procese similare, acuzand 11 mari banci de implicarea intr-o conspiratie pentru manipularea LIBOR.
„Luam foarte in serios aceste investigatii si cooperam total cu autoritatile”, a declarat un purtator de cuvant al UBS. Societe Generale a aratat ca este pregatita sa puna la dispozitia autoritatilor orice informatii ar dori acestea sa obtina. Reprezentantii RBS, Credit Suisse si Deutsche Bank au refuzat sa comenteze informatiile. UBS a anuntat, in iulie 2011, ca beneficiaza de indulgenta sau imuntate in fata unor autoritati in schimbul cooperarii cu investigatiile privind manipularea LIBOR.
Ratele LIBOR au crescut puternic in perioada crizei financiare mondiale, insa procesul de stabilire a indicilor a fost criticat dur, deoarece dobanzile nu au urcat suficient de sus pentru a reflecta realist preturile de pe piata interbancara. Surse bancare sustin ca au existat presiuni politice asupra bancilor in perioada crizei, in incercarea de a tine costurile de finantare la niveluri cat mai reduse.care stau la baza dobanzilor la creditele in franci elvetieni si yeni japonezi.