Clasamentul bancilor nu a inregistrat anul trecut miscari suprinzatoare, potrivit unei analize ZF, cei mai multi jucatori reusind sa-si conserve cota pe o piata a creditului cuprinsa de letargie. Putine banci au reusit sa iasa din rand si sa vanda mai multe credite decat sumele rambursate de clienti si astfel sa inregistreze cresteri vizibile ale cotei de piata si sa urce o pozitie sau doua in top.
Cele mai mari zece banci locale cumulau la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut 78% din activele sistemului bancar, in scadere cu doua puncte procentuale fata de 2011, in conditiile in care numai patru jucatori mari au reusit sa castige cota de piata. Valoarea cumulata a activelor detinute de bancile mari a crescut totusi, in termeni nominali, cu echivalentul a noua miliarde de lei si a ajuns la 285 mld. lei (64,5 mld. euro), potrivit datelor BNR, citate de Ziarul Financiar.
Topul bancilor pe 2012: BCR, BRD, Banca Transilvania, raman pe pozitii
BCR a ramas pe primul loc, pozitie pe care nu si-o poate pierde prea curand, desi cota sa de piata a alunecat sub pragul de 20%.
La o distanta apreciabila, cu active de 47,9 mld. lei (10,9 mld. euro) si o cota de piata de 13%, pozitia a doua este detinuta de BRD. Activele BRD au continuat sa se erodeze anul trecut si banca a pierdut inca o jumatate de punct din cota de piata.
Cea mai vizibila crestere a fost inregistrata de Banca Transilvania, a carei cota de piata a urcat cu 0,8 puncte procentuale si a ajuns la 8,1%. Banca administra la sfarsitul lunii decembrie active de 29,6 mld. lei (6,7 mld. euro) si ocupa pozitia a treia in sistem. Banca, a carei cota de piata crescut cu doua puncte in perioada de criza, a reusit sa-si consolideze pozitia pe piata fara sa-si compromita profitul, care a urcat cu 40% anul trecut.
CEC Bank si-a majorat cu circa o jumatate de punct procentual cota de piata, pana la 7,4%. Fata de 2009, cota de piata a crescut cu un punct procentual, dar performanta este modesta comparativ cu asteptarile mari de la inceputul crizei. Oficialii bancii au afirmat in repetate randuri ca banca nu poate creste agresiv creditarea fara sa-si intareasca baza de capital.
UniCredit Tiriac a urcat pe locul cinci in clasamentul dupa active al bancilor, depasind Raiffeisen, dupa o crestere cu o jumatate de punct procentual a cotei de piata.
Crestere a cotei de piata a inregistrat si ING, care urcat in perioada de criza de pe pozitia a zecea pe locul opt in sistemul bancar.
Dintre bancile mari, au pierdut cota de piata Raiffeisen, Volksbank si grecii de la Alpha si Bancpost. Raiffeisen a alunecat in criza de pe locul trei pana pe pozitia a sasea, la sfarsitul anului trecut ajungand la o cota de piata de 6,5%. Austriecii au raportat insa cel mai mare profit din sistem in 2012, de 88 mil. euro, pe o piata care a inregistrat o pierdere record de peste o jumatate de miliard de euro, iar acum spun ca se afla in pozitia de a-si creste bilantul.