Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca scaderea dobanzilor la unele credite acordate de banci se va observa in aceasta vara, dupa ce banca centrala a redus luni dobanda de politica monetara de la 5,25% la 5%, potrivit Mediafax. „Banca Nationala a dat semnalul pentru reducerea dobanzilor la credite. Cred ca este si o chestiune de incredere, adica bancile trebuie sa vada ca aceasta tendinta este de durata, nu este una accidentala. Si prin faptul ca, pe de o parte, de mai multe luni dobanzile pe piata monetara sunt sub 5,25%, iar pe de alta parte, acum coborand si dobanda de politica monetara, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR – n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dam sistemului bancar, mediului de afaceri si publicului din Romania, eu cred ca transmisia ar trebui sa se faca destul de repede”, a declarat luni Mugur Isarescu intr-un briefing de presa dupa sedinta CA, relateaza Mediafax.
Ramane cum vor bancile!
El a aratat ca BNR nu poate impune bancilor sa reduca dobanzile la credite, iar fiecare banca are o autonomie, o gestiune, fiecare isi face calculele de armonizare necesare.
„Pe de alta parte nici nu este bine sa impui un trend daca acesta nu este validat de catre piata. Eu cred ca bancile au inceput deja sa-si faca socotelile si fiecare va adopta o strategie, care va pune la socoteala si pe unde are dobanzile la depozitele bancare, ratele de dobanda la diversele categorii de credite”, a spus Isarescu.
Guvernatorul a mentionat ca exista cel putin patru-sase categorii de credite, iar la unele ratele dobanzilor sunt sub 10%.
„Eu cred ca in vara asta, in ciuda concediului, se va vedea destul de concret. Din datele pe care le am eu, la cateva banci deja s-a observat reducerea ratelor de dobanda la unele credite”, a afirmat seful bancii centrale.
Mesajul guvernatorului BNR catre bancheri este ca acestia sa-si faca toate calculele si sa gaseasca varianta optima, gandindu-se inclusiv la capacitatea celor care contracteaza credite de a plati ratele. „Eu cred ca este in interesul bancherilor sa aiba in bilanturi dobanzi relativ mai mici, dar care sunt incasabile, decat sa tina in bilanturi dobanzi mai mari, unde au probleme in ceea ce priveste incasarea acestor sume”, a spus Isarescu.
El a aratat ca asigurarea profitabilitatii bancilor nu provine doar dintr-un ecart mare de dobanda. „Sa fie atenti (bancherii – n.r.), ca un negustor bun trebuie sa-si faca calculele sub toate formele! Ideea ca daca ai un ecart mare, dobanzi mari la credite si dobanzi mici la depozite, si asta iti asigura profitabilitate si iti acopera cheltuielile, atentie mare, e un bumerang!”, a adaugat guvernatorul BNR.