In cinci ani, bancherii nu au fost in stare sa formeze o piata functionala si unitara a activelor si a npl-urilor, deci nici a preturilor pentru garantii si pentru credite, sustine Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, intr-o analiza publicata astazi. ”Daca te uiti pe datele macro ale sistemului bancar romanesc, aproape ca nu intelegi nimic. Activele bancare au crescut in criza cand cresterea economica lipsea, iar cand economia a inceput sa creasca, activele scad. Depozitele cresc, iar volumul de creditele bate pasul pe loc, daca nu chiar scade”, noteaza Cristian Hostiuc.
Cele 10 puncte slabe ale sistemului bancar dupa cinci ani de criza:
1. Sistemul bancar se restrange pe crestere economica – bancile mama isi cer liniile de finantare inapoi pentru ca banii stau degeaba la Bucuresti. in loc sa intre banii in Romania, banii ies, bancile, cu actionariat strain ajungand sa se bazeze pe economisirea interna a romanilor.
2. Clientii buni platesc pretul creditelor neperformante anterioare date de banci. Cum a zis odata un bancher, la costul unui credit nou, trebuie sa adauge 2-3 puncte procentuale la dobanda, pentru ca atat este nivelul de npl-uri in Romania. Dar ce treaba are un credit nou, un client bun, cu npl, pe care nu l-a dat el? Raspuns: aceasta este riscul finantarii.
3. In continuare bancherii asteapta sa vina clientii la ei, cu caciula in mana ca sa le dea un credit ca si cand le-ar face un mare favor. Perioada anilor `90, cand tu client “dadeai” ca sa iei un imprumut, s-a transmis mai departe si la mijlocul anilor 2000, in sistemul bancar privat. De aceea Romania are un nivel atat de ridicat de credite neperformante.
4. Actionarii bancilor de la Bucuresti sunt slabi si burghezi, care daca nu mai sunt nevoiti sa trimita bani in Romania, sa acopere pierderile sau sa majoreze capitalul, sunt cei mai fericiti.
5. Modalitatea de autorizare a conducatorilor de banci de catre BNR si faptul ca nu exista o generatie de bancheri tineri in spate care sa ia locul celor de acum si sa opereze intr-un alt mod. Nimeni nu risca sa incerce altceva. Daca clientul vine la banca, bine, daca nu, nu e nicio problema. Banca poate trai si din creditele date pana acum. Aceasta este si o problema a Bancii Nationale care cere “ani de experienta” ca sa dea aprobare pentru pozitii de conducere.
Integral in www.ZF.ro.