Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat un credit de 17 milioane EUR companiei Espe Energia SRL pentru constructia unei microhidrocentrale pe raul Sapanta, judetul Maramures, se arata intr-un comunicat de presa al bancii. Prin constructia noii centrale din Romania, grupul Espe isi continua expansiunea internationala inceputa in 1994. Centrala se adauga altor 5 microhidrocentrale achizitionate in 2004 de la compania Electrica.
Microhidrocentrala de pe Sapanta va avea 4 turbine cu o putere instalata de 9,88 MW si va fi in masura sa furnizeze energie pentru nevoile a mai mult de 10.000 de familii. Microhidrocentrala presupune o investitie de peste 23 de milioane de euro finantate integral cu capital privat – fara a fi beneficiara unor fonduri UE – pe baza de finantare de proiect (project finance) in colaborare cu BCR si beneficiind de consultanta tehnica din partea Studio Frosio din Brescia.
„Dorim sa transmitem un semnal clar asupra disponibilitatii BCR pentru finantarea dezvoltarii economiei locale, inclusiv in sectorul energiei regenerabile. Portofoliul de proiecte de energie regenerabila aprobate in cadrul BCR inregistreaza o capacitate cumulata de peste 100 MW, in cea mai mare parte proiecte de energie eoliana si micro-hidrocentrale. Privim cu interes finantarea proiectelor de energie regenerabila, care indeplinesc criterii clare de bancabilitate legate de experienta investitorilor/managementului, expertiza tehnica si legala solida, acorduri pe termen lung de livrare a energiei sau alocarea suficienta de capital pentru a demonstra angajamentul solid al investitorilor,” a declarat Ioana Gheorghiade Director Executiv Project Finance in cadrul BCR.
„In Romania, Espe, a fost prima companie straina din domeniul productiei energie hidroelectrice. Noua centrala hidroelectrica este, prin urmare, un pas important in strategia noastra de consolidare si crestere in Romania. Internationalizarea impreuna cu inovatia tehnologica au fost intotdeauna liniile directoare in procesul de dezvoltare al Grupului Espe”, a declarat Titian Meneghetti, CEO al Espe. Romania prezinta o oportunitate excelenta de investitii, ca urmare a modificarilor legislative implementate cu scopul de a atrage capital nou, in special strain, in dezvoltarea productiei de electricitate din surse regenerabile de energie”, a adaugat Titian Meneghetti, CEO ESPE – Espe.
Incepand cu anul 2006, urmand investitiilor in inovatii tehnologice si eficienta hidrocentralelor, Espe se situeaza printre primele trei companii din sectorul productiei de energie din surse regenerabile in Romania. Succesul companiei este construit pe o experienta de lucru de peste 30 de ani in sectorul hidroenergetic, in proiectarea de sisteme complete de fabricatie de turbine, piese electromecanice, echipamente de comanda si control software de management si componente automatizate.