România are unul dintre cele mai vechi fonduri locative de la nivel european, blocuri vechi care au nevoie urgent nu doar de modernizare, ci și de reparații. Un studiu efectuat acum câțiva ani de Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi arăta că modernizarea unui spațiu poate fi o investiție extrem de profitabilă. De exemplu, iluminatul natural la locul de muncă poate crește productivitatea angajaților cu până la 18%.
„Trebuie să conştientizăm că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform datelor Eurostat. Avem blocuri de locuinţe unde nu s-a efectuat nici un fel de lucrare de reparaţii în ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparaţii. Tocmai de aceea am decis sa ne implicăm în susţinerea acestui Ghid pe care îl considerăm extrem de util“, spune Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.
EFdeN 4C – Centrul de Cercetare al Condiţiilor de Confort a lansat Ghidul Condiţiilor de Confort, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinţe (BCR BpL) document ce are ca unic scop îmbunătaţirea calităţii locuirii în România.
Ghidul prezintă date privind importanţa confortului interior, care sunt factorii care il determină, cum poate acesta să influenţeze productivitatea şi sănătatea locuitorilor şi care sunt parametrii de luat în considerare în interiorul locuinţei, potrivit unui comunicat al BCR Banca pentru Locuințe.
„Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importantă deoarece oamenii petrec circa 85% din timp în interiorul clădirilor. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală de fitness sau alte activităţi casnice, clădirile au o influenţă critică asupra siguranţei, sănătăţii şi productivităţii noastre”, a declarat Ana-Maria Ghiţă, Manager General FFdeN.
Un studiu al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) din 2014 arată că:
Accesul către ferestre cu vedere în exterior:
-Îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi memoria cu 10-25%
-În spitale – reduce timpul de spitalizare cu 8,5%
Lumina naturala
-La locul de munca – creşte productivitatea lucrătorilor cu 18%
-La şcoală – îmbunătăţeşte performanţele elevilor cu 5-14%
-În magazine – cresc vânzările cu 15-40%
Sistemele cladirii
-Iluminatul artificial corespunzător – creşte productivitatea cu 23%
-Ventilarea adecvată – creşte productivitatea cu 5-14%
-Controlul individual al temperaturii – creşte productivitatea cu 3%
Conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România, 84% dintre cei care au răspuns sondajului au menţionat cel puţin o problemă cu locuinţa, iar 91% au cumpărat cel puţin un produs necesar pentru reparaţii: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianţă, ciment etc. Cele mai mari probleme cu locuinţa apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3000 de lei pe gospodărie.
Cu toate că preţul materialelor de construcţie folosite la renovarea caselor este similar cu cel din ţările din regiune, salariul brut mediu lunar în ţara noastră este de peste şase ori mai mic decât în Austria şi de aproape două ori mai mic decât în Slovacia sau Cehia, a precizat Lucian Anghel.