[dropcap]C[/dropcap]redit Europe Bank a „intrat” in randul bancilor cu procese castigate de clientii abuzati. In data de 21 martie 2013 a fost castigat la Judecatoria Sectorului 6 primul proces din Romania privind comisioanele abuzive din contractele bancii Credit Europe Bank dar si Credit Europe Ipotecar IFN S.A.
Prin aceasta sentinta, au fost constatate absolut nule in baza Legii nr. 193/2000 (privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori) clauzele privind revizuirea nivelului dobanzii creditului si a comisioanelor care erau la latitudinea bancii si declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul si fara ca acesta sa fie mentionat in contract.
Au fost declarate abuzive comisionul de acordare si comisionul de administrare lunar, banca fiind obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane din momentul incheierii contractului si pana in prezent, la care se adauga dobanda legala. De asemenea, s-a decis incetarea incasarii acestor sume pe viitor.
Deoarece hotararea este definitiva, putand fi atacata in 15 zile numai cu recurs, va fi solicitata executarea de bunavoie a dispozitiilor acesteia, in caz contrar urmand a se incepe executarea silita impotriva bancii. Instanta nu accepta cererea de plati compesantorii/daune morale.
Ce spune Credit Europe bank despre comisioanele abuzive
[dropcap]I[/dropcap]n legatura cu informatiile preluate de catre publicatia dumneavoastra referitoare la comisioanele abuzive incluse in contractele Credit Europe Bank Romania dorim sa va transmitem urmatoarele clarificari necesare:
”Avem convingerea ca toate prevederile incluse in contractele bancii sunt în spiritul legislatiei privind protectia consumatorului, care reglementeaza inclusiv costurile aplicabile creditelor. Mai mult, aceste prevederi sunt intotdeauna discutate si agreate de ambele parti inainte de intrarea in vigoare a oricarui contract prin care oferim produse sau servicii clientilor nostri.
Tinem sa precizam ca aceeasi instanta, Judecatoria sectorului 6, a solutionat recent o cauza similara – in dosarul nr. 18611/303/2012 – prin pronuntarea unei sentinte definitive in favoarea bancii in data de 20.02.2013, in acest fel recunoscand validitatea si justetea prevederilor contractuale de felul celor mentionate in articol.
In cazurile in care au existat diferente de interpretare, ulterior semnarii contractelor, ne-am exprimat intotdeauna deschiderea de a le rezolva in mod amiabil, in spiritul unei relatii autentice de parteneriat. In ceea ce priveste decizia luata impotriva bancii vor fi urmate toate caile de atac legale necesare pentru a sustine, si in acest caz, punctul de vedere al bancii privind corectitudinea prevederilor utilizate in cazul contractelor sale de credit”.