Fiecare beneficiar al unui credit in valuta trebuie sa cunoasca riscurile pe care si le asuma la contractarea unui asemenea produs. Chiar daca, per total, costurile finantarilor in euro sunt mai mici decat cele ale imprumuturilor in lei, cursul valutar poate da peste cap calculele initiale, in conditiile unei ipotetice aprecieri a monedei unice europene fata de leu. In acest caz, clientul va scoate mai multi bani din buzunar pentru a acoperi rata creditului. Aceeasi poveste se poate intampla insa si in sens invers in cazul deprecierii euro, acesta fiind practic cazul fericit pentru beneficiarii de credite in moneda unica europeana, care vor plati mai putin pentru a cumpara suma in euro necesara achitarii transei lunare.
Bancpost este singura institutie de credit locala ce furnizeaza pe pagina proprie de Internet informatii amanuntite despre implicatiile pe care-l manifesta riscul valutar asupra clientilor beneficiari de imprumuturi in valuta. De asemenea, Bancpost promoveaza si un model de calcul pentru a ilustra impactul generat de riscul valutar asupra unui credit. Detaliile despre riscul valutar sunt disponibile in cadrul documentului ”Ghidul Clientului pentru Creditul EuroIpotecar”.
”Riscul valutar este un risc asociat creditelor acordate persoanelor fizice in valuta sau indexate la cursul unei valute si reprezinta posibilitatea inregistrari unei pierderi de catre client ca urmare a aprecierii valutei contractului de credit in raport cu valuta in care acesta realizeaza venitul, in intervalul de timp dintre momentul acordarii creditului si scadenta finala a acestuia. In cazul materializarii riscului valutar rata creditului in echivalentul monedei de incasare a venitului va creste comparativ cu cea de la momentul acordarii creditului, aceasta situatie conducand la o crestere a costului creditului raportat la moneda de incasare a venitului”, precizeaza reprezentantii Bancpost.
Iata mai jos exemplul de materializare a riscului valutar prezentat de Bancpost in cazul unui credit de 75.000 de euro acordat in data de 05 ianuarie 2009 pe 25 de ani cu o dobanda curenta de 6,25% si incasarea veniturilor in moneda nationala.