BNR a scazut dobanda cheie la 3,5%, de la 3,75%, si a mentinut RMO. Este cel mai mic nivel din istorie. Analistii au anticipat aceasta miscare si au indicat o scadere de 0,25%. De altfel, Guvernatorul Mugur Isarescu, a lasat de inteles ca Banca Centrala, mai are inca posibilitati de reducere a dobanzii cheie, cat timp inflatia este in scadere.
”Pe partea politicii monetare cred ca mai este ceva loc. Daca aveti in vedere definitia politicii monetare in sens larg si cu rezervele minime obligatorii de exemplu, mai avem si noi camp de, sa o numesc, relaxare. Preferam sa ii spunem adecvare la conditiile inflatiei”, a declarat Isarescu, in luna noiembrie.
Creditele in lei sunt pe „val”!
Creditarea in lei se preconizeaza ca va deveni mai atractiva, deoarece dobanzile se pot modifica in jos.
Decizia BNR:
In sedinta din 4 februarie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
· Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,50 la suta pe an de la 3,75 la suta incepand cu data de 5 februarie 2014;
· Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;
· Mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 februarie 2014.
Analiza celor mai recente date macroeconomice evidentiaza accentuarea dezinflatiei sub influenta unor factori conjuncturali (recolta peste medie din anul 2013, reducerea TVA pentru paine, faina si unele produse de panificatie, efecte de baza determinate de productia agricola deficitara din anul 2012 si de majorarea pretului energiei electrice in decembrie 2012), dar si a celor cu actiune persistenta (deviatia PIB, anticipatiile inflationiste).
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,55 la suta in luna decembrie 2013 fata de 1,83 la suta in luna precedenta. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a scazut la 4,0 la suta in luna decembrie 2013 fata de 4,3 la suta in luna precedenta, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana – a continuat sa se reduca, atingand nivelul de 3,2 la suta in decembrie 2013 fata de 3,5 la suta in luna anterioara.
Imbunatatirea semnificativa a evolutiei si perspectivelor inflatiei a permis BNR ajustarea graduala a conduitei politicii monetare in ultimele luni in conditiile ancorarii eficace a anticipatiilor si ale monitorizarii atente a evolutiilor interne si internationale.
In ceea ce privește creșterea economica, exporturile au constituit in anul 2013 principalul motor al dinamizarii activitatii economice din Romania, exercitand in continuare un impact benefic asupra contului curent, in timp ce redresarea consumului si a investitiilor se prefigureaza a fi graduala. Creditul acordat sectorului privat consemneaza insa o dinamica anuala negativa in termeni reali, in pofida unei tendinte usoare de ameliorare a evolutiei imprumuturilor in moneda nationala.
Reducerile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra evolutiei ratelor dobanzilor la imprumuturile acordate sectorului real, confirmand astfel consolidarea transmisiei semnalelor de politica monetara. in acelasi timp, reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ca parte a procesului de armonizare graduala a acestora cu nivelurile europene este de natura sa stimuleze bancile in direcția unei creditari sustenabile a economiei romanesti. Aceasta va avea loc in pași moderați, dupa evaluarea efectelor masurilor adoptate anterior.
In sedinta de astazi, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul reconfirma perspectiva coborarii pronuntate, dar temporare, a ratei anuale a inflatiei in prima parte a anului 2014, pe fondul prelungirii impactului tranzitoriu al productiei agricole din anul anterior si al reducerii TVA la unele produse de panificatie. Se anticipeaza ca, ulterior, rata anuala a inflatiei sa revina in intervalul de variatie din jurul tintei stationare de 2,5 la suta, pe seama efectului statistic de baza, si sa se mentina apoi in partea superioara a acestuia, in principal ca urmare a ajustarii preturilor administrate, precum si a diminuarii treptate a deficitului de cerere agregata pe masura intensificarii activitatii economice.
Riscurile asociate noii proiectii sunt legate de volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor și al modificarilor de expunere fața de economiile emergente, pe fondul deciziilor principalelor banci centrale din lume si al continuarii procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar. In plan intern, acestea provin din dinamica implementarii reformelor structurale in context electoral.
In aceste conditii, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,50 la suta pe an de la 3,75 la suta. Astfel, incepand cu 5 februarie 2014, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 6,50 la suta pe an de la 6,75 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 0,50 la suta pe an. CA al BNR a decis totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Adaptarea graduala a conditiilor monetare de ansamblu vizeaza mentinerea pe termen mediu a stabilitatii preturilor corespunzator tintei anuale stationare de 2,5 la suta.
Aceasta conduita asigura premisele redresarii sanatoase a creditarii sectorului privat in conditiile in care efectul ajustarilor anterioare ale politicii monetare (in privința ratei dobanzii si a nivelului rezervelor minime obligatorii) nu a fost incorporat integral. Totodata, implementarea consecventa a unui mix adecvat al politicilor macroeconomice, in linie cu prevederile acordului preventiv de finantare externa incheiat cu institutiile internationale, alaturi de o situatie sociala si politica echilibrata in anul electoral 2014, este esentiala pentru consolidarea stabilitatii si a perspectivelor cresterii economiei romanesti, intarind astfel rezistenta acesteia fata de socuri externe.
BNR reafirma ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.