Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: 10 obiceiuri financiare pe care ar trebui sa le adopti imediat
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Consultanta > 10 obiceiuri financiare pe care ar trebui sa le adopti imediat
Consultanta

10 obiceiuri financiare pe care ar trebui sa le adopti imediat

Cornel Dinu
Last updated: 17/02/2014 11:04
Cornel Dinu 11 ani ago
Share
SHARE

Multe dintre lucrurile pe care le facem zi de zi au devenit obisnuinta, dar pot fi usor schimbate. Te numeri printre cei care cheltuiesc 20 de lei/zi in pauza de pranz? Sau 50 de lei pe trei cocktailuri cand iesi cu prietenii in oras?

Luate separat, sumele par mici… Insa cand astfel de cheltuieli devin obisnuinta, pot sa-ti dea peste cap bugetul de venituri si cheltuieli. Iti oferim 10 zece sfaturi despre cum poti sa-ti intaresti disciplina financiara, foarte usor.

* Verifica soldul conturilor in fiecare zi
Nu trebuie sa te deplasezi la sucursala pentru asta… poti alege dintre diferitele servicii oferite de banci, precum Internet Banking, Mobile Banking sau alertele prin SMS pentru a sti cati bani mai ai in cont. Este o buna metoda sa vezi cat ai cheltuit si daca banii iti vor ajunge pana la urmatoarea chenzina.

* Pune bani de-o parte
Cati dintre noi pot rezista ispitei de a cheltui toti banii de pe cardul de salariu? Mereu se iveste vreo oferta, ceva la reduceri, si, daca tot sunt bani in cont, de ce sa nu cumperi? De aceea, cel mai bine ar fi sa pui bani de-o parte inca din ziua de salariu. Si pentru ca de multe ori poti amana drumul la banca sau poti uita sa alimentezi contul de economii, cel mai bine ar fi sa setezi transferuri automate din contul de salariu, in cel de economii. Majoritatea bancilor oferta astfel de servicii. La unele banci, trebuie sa te duci in sucursala pentru a depune o cerere, la alte banci, cum este si Volksbank, poti seta automat astfel de transferuri.

* Stabileste-ti obiective privind cheltuielile
Fie ca este vorba sa economisesti macar o parte din banii pe care-i cheltui zi de zi pentru a lua masa la serviciu, sau ca vrei sa strangi bani pentru o vacanta sau o masina, cea mai buna metoda pentru a-ti optimiza bugetul, este sa-ti impui obiective. Incepe cu rezolutii usor de indeplinit! De exemplu, “Intai platesc rata la credit, si abia apoi, daca-mi raman bani, imi cumpar haine”.

* Impartaseste-ti obiectivele cu prietenii sau membrii familiei
Se pare ca atunci cand nu le tinem doar pentru noi, obiectivele privind finantele personale sunt mai usor de indeplinit. Un studiu al unei universitati din California arata ca cei care si-au impartasit obiectivele financiare cu prietenii, colegii sau membrii familiei au avut cu 33% mai mult succes in atingerea acestora. Probabil ca e mai usor sa fii ingaduitor fata de “scaparile” financiare cand doar tu stii de ele.

* ‘Ingheata-ti’ cheltuielile de pe cardul de credit/overdraft
Sumele disponibile pe cardul de credit si in overdraft te pot ispiti sa cheltui mai mult decat iti poti permite. Nu este deloc recomandat sa folosesti astfel de instrumente ca sa-ti platesti cafelele sau cumparaturile de la supermaket. Risti sa intri intr-o spirala a datoriilor din care sa nu poti iesi prea usor. De aceea, este recomandat sa uiti ca ai card de credit sau overdraft pentru doua-trei luni si sa incerci sa te incadrezi cu cheltuielile in veniturile lunare.

* Spune-ti ca meriti mai mult
Te numeri printre cei care isi justifica cheltuielile exuberante cu argumente de genul “Am muncit mult, meritam si eu o iesire in weekend sau o runda de cumparaturi la mall”. In astfel de situatii, gandeste-te cum te afecteaza aceste cheltuieli. Nu cumva, desi te bucuri pe moment, astfel de cheltuieli iti pun in pericol planuri importante pentru viitor, cum ar fi cumpararea propriei locuinte?

* Fa-ti o lista de cumparaturi. Respect-o!
De cate ori nu ti s-a intamplat sa te duci la supermarket ca sa cumperi o cutie de lapte sau apa minerala, iar cand ajungi la casa, sa iti dai seama ca ai umplut cosul cu produse de 2-3 milioane? Un studiu efectuat asupra consumatorilor americani arata ca 70% dintre acestia fac in mod curent cumparaturi impulsive, pe care le regreta ulterior. Ca sa nu ajungi si tu in aceeasi situatie, inainte sa te duci la supermarket, fa-ti o lista de cumparaturi. Astfel, tentatia de a cumpara lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie va fi mult mai mica. Poti folosi emailul, un SMS sau aplicatiile de notite de pe smartphone pentru a scrie lista.

* Fii perseverent
Ti-ai propus sa-ti reduci cheltuielile, insa n-ai reusit sa te abtii si ai scapat la cumparaturi care nu erau pe lista. Nu te descuraja si nu abandona. Majoritatea oamenilor au nevoie de perioade lungi – de la cateva saptamani, pana la luni bune, pana reusesc sa renunte la obiceiurile rele si sa-si dezvolte obiceiuri sanatoare, inclusiv in domeniul finantelor personale.

* Ia o pauza….
In cazul dietelor pentru slabit, multi nutritionisti isi sfatuiesc clientii sa ia o pauza atunci cand poftesc la un aliment interzis. De multe ori, “pofta” dispare dupa 10-15 minute. La fel se intampla si in cazul cumparaturilor impulsive. Incearca sa nu cumperi pe loc. Mai da o tura prin magazin si vezi, daca atunci cand te intorci, ti se pare la fel de necesar si de avantajos sa cumperi respectivul obiect.

* Treci la nivelul urmator
Deja, daca ai un cont sau un plan de economii, pe care-l alimentezi periodic, te consideri mai avansat decat majoritatea oamenilor, care abia folosesc cardul de debit pentru a-si plati cumparaturile. Asta nu inseamna ca trebuie sa te multumesti doar cu atat. Urmareste cu atentie informatiile din domeniul bancar pentru a afla daca au aparut servicii mai avantajoase. De asemenea, poti sa treci la nivelul superior in gestiunea finantelor personale. De exemplu, bancile si fondurile de investitii folosesc metode de dispersie a riscului. Asta inseamna ca investesc in diferite instrumente. La nivelul finantelor personale, echivalentul ar fi sa folosesti mai multe conturi, de exemplu unul in euro, unul in lei – pentru a limita impactul negativ al fluctuatiilor cursului valutar si a dobanzii, sau conturi diferite pentru diferite proiecte: un cont pentru a strange bani de concediu, un cont pentru banii pentru casa.

Articol realizat de specialistii Volksbank

You Might Also Like

Ce cred Omer Tetik (BT), Sergiu Manea (BCR), Mihaela Lupu (Unicredit), Mihaela Bîtu (ING) și Florin Dănescu (ARB) despre procesul de consolidare a sistemului bancar din România

Cele 18 evenimente care au marcat banking-ul românesc din 2005 până în prezent

Cum a schimbat pandemia obiceiurile financiare ale românilor: Oamenii economisesc mai mult și au devenit mai preocupați de sănătatea lor financiară. Cheltuielile neprevăzute, lipsa unui fond de urgență și frica de pierderea locului de muncă sunt principalele îngrijorări

Banca Transilvania își trimite negociatorul achizițiilor Volksbank și Bancpost pentru a prelua șefia Victoriabank din Moldova

E-lefantul Click vă prezintă Mobile ME, o aplicație pentru un supersmartphone de la Garanti Bank

TAGGED: Volksbank, obiceiuri financiare
Cornel Dinu 17/02/2014
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article BCR a majorat de peste 4 ori soldul creditelor ipotecare in lei
Next Article Banca Italo Romena ofera linii de credit pentru IMM-urile eligibile

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Ce cred Omer Tetik (BT), Sergiu Manea (BCR), Mihaela Lupu (Unicredit), Mihaela Bîtu (ING) și Florin Dănescu (ARB) despre procesul de consolidare a sistemului bancar din România

1 an ago

Cele 18 evenimente care au marcat banking-ul românesc din 2005 până în prezent

1 an ago

Cum a schimbat pandemia obiceiurile financiare ale românilor: Oamenii economisesc mai mult și au devenit mai preocupați de sănătatea lor financiară. Cheltuielile neprevăzute, lipsa unui fond de urgență și frica de pierderea locului de muncă sunt principalele îngrijorări

4 ani ago

Banca Transilvania își trimite negociatorul achizițiilor Volksbank și Bancpost pentru a prelua șefia Victoriabank din Moldova

7 ani ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?