Multe dintre lucrurile pe care le facem zi de zi au devenit obisnuinta, dar pot fi usor schimbate. Te numeri printre cei care cheltuiesc 20 de lei/zi in pauza de pranz? Sau 50 de lei pe trei cocktailuri cand iesi cu prietenii in oras?
Luate separat, sumele par mici… Insa cand astfel de cheltuieli devin obisnuinta, pot sa-ti dea peste cap bugetul de venituri si cheltuieli. Iti oferim 10 zece sfaturi despre cum poti sa-ti intaresti disciplina financiara, foarte usor.
* Verifica soldul conturilor in fiecare zi
Nu trebuie sa te deplasezi la sucursala pentru asta… poti alege dintre diferitele servicii oferite de banci, precum Internet Banking, Mobile Banking sau alertele prin SMS pentru a sti cati bani mai ai in cont. Este o buna metoda sa vezi cat ai cheltuit si daca banii iti vor ajunge pana la urmatoarea chenzina.
* Pune bani de-o parte
Cati dintre noi pot rezista ispitei de a cheltui toti banii de pe cardul de salariu? Mereu se iveste vreo oferta, ceva la reduceri, si, daca tot sunt bani in cont, de ce sa nu cumperi? De aceea, cel mai bine ar fi sa pui bani de-o parte inca din ziua de salariu. Si pentru ca de multe ori poti amana drumul la banca sau poti uita sa alimentezi contul de economii, cel mai bine ar fi sa setezi transferuri automate din contul de salariu, in cel de economii. Majoritatea bancilor oferta astfel de servicii. La unele banci, trebuie sa te duci in sucursala pentru a depune o cerere, la alte banci, cum este si Volksbank, poti seta automat astfel de transferuri.
* Stabileste-ti obiective privind cheltuielile
Fie ca este vorba sa economisesti macar o parte din banii pe care-i cheltui zi de zi pentru a lua masa la serviciu, sau ca vrei sa strangi bani pentru o vacanta sau o masina, cea mai buna metoda pentru a-ti optimiza bugetul, este sa-ti impui obiective. Incepe cu rezolutii usor de indeplinit! De exemplu, “Intai platesc rata la credit, si abia apoi, daca-mi raman bani, imi cumpar haine”.
* Impartaseste-ti obiectivele cu prietenii sau membrii familiei
Se pare ca atunci cand nu le tinem doar pentru noi, obiectivele privind finantele personale sunt mai usor de indeplinit. Un studiu al unei universitati din California arata ca cei care si-au impartasit obiectivele financiare cu prietenii, colegii sau membrii familiei au avut cu 33% mai mult succes in atingerea acestora. Probabil ca e mai usor sa fii ingaduitor fata de “scaparile” financiare cand doar tu stii de ele.
* ‘Ingheata-ti’ cheltuielile de pe cardul de credit/overdraft
Sumele disponibile pe cardul de credit si in overdraft te pot ispiti sa cheltui mai mult decat iti poti permite. Nu este deloc recomandat sa folosesti astfel de instrumente ca sa-ti platesti cafelele sau cumparaturile de la supermaket. Risti sa intri intr-o spirala a datoriilor din care sa nu poti iesi prea usor. De aceea, este recomandat sa uiti ca ai card de credit sau overdraft pentru doua-trei luni si sa incerci sa te incadrezi cu cheltuielile in veniturile lunare.
* Spune-ti ca meriti mai mult
Te numeri printre cei care isi justifica cheltuielile exuberante cu argumente de genul “Am muncit mult, meritam si eu o iesire in weekend sau o runda de cumparaturi la mall”. In astfel de situatii, gandeste-te cum te afecteaza aceste cheltuieli. Nu cumva, desi te bucuri pe moment, astfel de cheltuieli iti pun in pericol planuri importante pentru viitor, cum ar fi cumpararea propriei locuinte?
* Fa-ti o lista de cumparaturi. Respect-o!
De cate ori nu ti s-a intamplat sa te duci la supermarket ca sa cumperi o cutie de lapte sau apa minerala, iar cand ajungi la casa, sa iti dai seama ca ai umplut cosul cu produse de 2-3 milioane? Un studiu efectuat asupra consumatorilor americani arata ca 70% dintre acestia fac in mod curent cumparaturi impulsive, pe care le regreta ulterior. Ca sa nu ajungi si tu in aceeasi situatie, inainte sa te duci la supermarket, fa-ti o lista de cumparaturi. Astfel, tentatia de a cumpara lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie va fi mult mai mica. Poti folosi emailul, un SMS sau aplicatiile de notite de pe smartphone pentru a scrie lista.
* Fii perseverent
Ti-ai propus sa-ti reduci cheltuielile, insa n-ai reusit sa te abtii si ai scapat la cumparaturi care nu erau pe lista. Nu te descuraja si nu abandona. Majoritatea oamenilor au nevoie de perioade lungi – de la cateva saptamani, pana la luni bune, pana reusesc sa renunte la obiceiurile rele si sa-si dezvolte obiceiuri sanatoare, inclusiv in domeniul finantelor personale.
* Ia o pauza….
In cazul dietelor pentru slabit, multi nutritionisti isi sfatuiesc clientii sa ia o pauza atunci cand poftesc la un aliment interzis. De multe ori, “pofta” dispare dupa 10-15 minute. La fel se intampla si in cazul cumparaturilor impulsive. Incearca sa nu cumperi pe loc. Mai da o tura prin magazin si vezi, daca atunci cand te intorci, ti se pare la fel de necesar si de avantajos sa cumperi respectivul obiect.
* Treci la nivelul urmator
Deja, daca ai un cont sau un plan de economii, pe care-l alimentezi periodic, te consideri mai avansat decat majoritatea oamenilor, care abia folosesc cardul de debit pentru a-si plati cumparaturile. Asta nu inseamna ca trebuie sa te multumesti doar cu atat. Urmareste cu atentie informatiile din domeniul bancar pentru a afla daca au aparut servicii mai avantajoase. De asemenea, poti sa treci la nivelul superior in gestiunea finantelor personale. De exemplu, bancile si fondurile de investitii folosesc metode de dispersie a riscului. Asta inseamna ca investesc in diferite instrumente. La nivelul finantelor personale, echivalentul ar fi sa folosesti mai multe conturi, de exemplu unul in euro, unul in lei – pentru a limita impactul negativ al fluctuatiilor cursului valutar si a dobanzii, sau conturi diferite pentru diferite proiecte: un cont pentru a strange bani de concediu, un cont pentru banii pentru casa.
Articol realizat de specialistii Volksbank